Csimpánzok és emberek – hasonló az öregedés

Az Új-mexikói Egyetem és az ugandai Kibale Csimpánzprojekt tudósai megállapították, hogy a csimpánzok az emberhez hasonló módon öregszenek meg.

A Kibale Nemzeti Parkban élő csimpánzokat már húsz éve követik figyelemmel a kutatók. Az amerikai és ugandai kutatócsoport munkája, hogy a csimpánzok fizikai és viselkedésbeli jellemzőit figyelik meg a természeteshez hasonló környezetben.

A kutatás egyik részeként műanyag zacskókat helyeztek ki a park csimpánzok látogatta fáira. A zacskókkal vizeletmintákat gyűjtöttek összesen 59 felnőtt állattól. Húsz éven át rendszeresen gyűjtötték a mintákat és elemezték a vizelet összetételét.

2001. Űrodisszeia

Az emberi öregedés komoly fiziológiai változásokkal jár. Funkcionális kapcsolat áll fenn a  hipotalamusz, a hipofízis és a mellékvesekéreg között, ezt nevezik a HPA tengelynek. Ez a biológiai rendszer fontos szerepet játszik abban, hogyan reagál az ember a stresszre. Ennek egyik módja a kortizol, az anyagcserét és a vérnyomást szabályozó hormon szintjének megemelkedése. A megnövekedett kortizolszint olyan problémákhoz is vezethet, mint a tiszta gondolkodás képességének csökkenése, az immunrendszer meggyengülése és a gyulladások – amelyek mind az emberi öregedés tünetei is. Régóta kérdés, hogy ez a megnövelt élethossz vagy esetleg a nem megfelelő környezeti hatások mellékterméke.

A kutatók megállapították, hogy a HPA tengely a csimpánzoknál is így működik. Az idősödő csimpánzoknál is megemelkedik a kortizol szintje, ami a szakértők szerint arra utal, hogy a csimpánzok ugyanúgy öregszenek, mint az emberek. A vizsgálatok szerint a hímekben általában akkor a legmagasabb a kortizol szintje, amikor megkörnyékezik a szexuálisan befogadóképes nőstényeket, ez a hatás azonban idősebb korukra változik, a kortizolszint kisebb mértékben emelkedik. A nőstényeknél is a ciklusuknak ebben a szexuálisan aktív idejében legmagasabb a kortizolszint, amikor a vetélkedő hímek miatt nagy rajtuk a nyomás. Ez a hatás esetükben koruk előrehaladtával egyre növekszik.

WWW 1 – Világtalan

Az eredmények alapján gyanítható, hogy a kortizolszint emelkedése az emberszabásúakban ősi tulajdonság, és ezért természetes része az öregedésnek.

Facebook hozzászólások

You may also like...