A Pentagon felkészült a zombi invázióra

A legolvasottabb bejegyzésünk júniusban.

Nem vicc: a Pentagon valóban kidolgozott stratégiával rendelkezik arra az esetre, ha zombik lepnék el az utcákat.

Hihetetlen? Nos, mindjárt kiderül, hogy sokkal logikusabb, mint hinnénk.

Az állam egyik fontos feladata, hogy megvédje a polgárait. Ennek érdekében többek között terveket készít különféle vészhelyzetek esetére, a háborúktól kezdve a természeti katasztrófákig. Ezek között akad olyan, ami nagyobb és ami kisebb valószínűséggel következhet be – de ez nem gond, hiszen sosem árt mindenre felkészülni.

Na jó, de zombik?

Az amerikai védelmi minisztérium stratégiai parancsnoksága CONOP 8888 néven készített egy forgatókönyvet arra az esetre, ha az élőhalottak globális támadást indítanának az emberiség ellen. A teljesen realisztikus, részletesen kidolgozott és a gyakorlatban is végrehajtható dokumentum célja nem más, mint a kiképzés. Ez a fiktív eset ugyanis rendkívül jól modellez egy nagy léptékű harcászati műveletet, és a diákok megtanulhatják általa a katonai tervek alapjait. A 31 oldalas tervezet bárki számára elérhető az interneten.

A dokumentum számos különféle zombival számol, akiknek mind megvan a saját speciális képessége. Úgyhogy ezekkel az eltérő, de egyaránt halálos fenyegetésekkel mind számolni és tervezni kell.

Vannak vega zombik, akik csak a növényeket legelik, így az emberekre nézve ártalmatlanok. De akadnak olyanok is, akik okkult kísérletezés eredményeképpen jöttek létre, és sugárfertőzöttek. A leghitelesebbek azonban a csirkezombik. Annak ellenére, hogy nevetségesen hangzik, ez valójában az egyetlen bizonyított zombi fajta, amely valóban létezik. Az öreg, tojást már nem adó tyúkot egyes helyeken szokás ugyanis szén-monoxiddal elaltatni és elföldelni, ám az ilyen tyúkok közül többen kikaparták már magukat a földből. Nos, az ilyesmiket olvasva szoktak az emberek vegetáriánusokká válni…

A tréning a teljes folyamaton végigmegy, a felkészüléstől kezdve az összes hadra fogható ember behívásán keresztül az emberekre és a környezetre vigyázó csapatok telepítésén át a civil kontroll visszaállításáig a győzelem után.

Arra vonatkozóan is pontos utasításokat kapunk, hogy mi a teendő a zombikkal. Az egyetlen ismert mód, amivel maradandó károsodást lehet bennük tenni, az a fej, pontosabban az agy szétlövése. De biztosan csak akkor halott a zombi, ha elégetjük a (holt?)testét.

A terv még arra is kitér, mit lehet tenni a zombik által megszállt kórházakkal és egyéb egészségügyi létesítményekkel. Sőt, leírják, hogyan célszerű távirányítású drónokkal, robotokkal megvédeni a stratégiai fontosságú, kritikus infrastruktúrát. És természetesen definiálják a szolgálati utat is, hogy az Egyesült Államok elnökétől kezdve a védelmi minisztériumon át a titkosszolgálatig ki kinek adhat parancsot és kinek mi a dolga.

És hogy a dokumentum szerzői miért választották éppen a zombikat? Mert olyan tréning anyagot akartak, ami mind politikailag, mind földrajzilag semleges, ezért véletlenül sem lehet összekeverni egy valódi, élő tervvel. Hiszen abból komoly konfliktus származhatna, ha egy ilyen anyag nyilvánosságra kerül, és konkrét országok, illetve politikai motivációk vannak benne tételesen megnevezve.

És a félreértések elkerülése végett a szerzők mindjárt a bevezető legelső mondatában leszögezik: nem viccnek szánták a tervet.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?