A sci-fi és a fantasy Piszkos 13-a

Jobb, ha félnek tőled, mintha szeretnek, amennyiben a kettő egyszerre nem megy – állapítja meg Niccoló Machiavelli, a hatékony uralkodásról szóló, Fejedelem című útmutató szerzője. A könyvében foglaltak – miszerint egy jó vezetőnek az erkölcsöt alá kell rendelni a praktikumnak – a fikció világában is igazak.

Vladimir Harkonnen – A Dűne

A Dűne vörös hajú bolygókormányzó bárója, hataloméhes és habzsolja az élvezeteket – olyannyira, hogy egy antigravitációs eszköz nélkül már nem is bírja testét mozgatni. Aki csak a külsőségek alapján ítéli meg Frank Herbert gonosz figuráját, a Harkonnen ház fejét, könnyen rajtaveszthet. A báró tökéletes ismerője az emberi viselkedésnek és gondolkodásnak, éppen ezért ügyesen használja ki a legkisebb gyengeséget, zseniális manipulál mindenkit, hogy hatalmát tovább növelhesse.

Nicolas Eymerich – Inkvizítor-sorozat

Bár papíron Aragónia főinkvizítora a „jófiúk” oldalán játszik, de a vallás megtisztítása érdekében tett eszközei, módszerei és pártütései miatt nem lóg ki a díszes kompániából. Pestisen elhunyt elődje örökébe lépő Eymerich nem csoda, hogy nem válogathat eszközeiben: meg kell tartsa váratlan kinevezését, ki kell nyomozza a misztikus jelenségek hátterét és ügyelnie kell a katolikus hit tisztaságára.

Mátrix (Smith ügynök) – Mátrix

Ha az időutazós, halálosztós, terminátoros robot-hatalomávétel unalmas – nem mellesleg nem túl hatékony –, találjunk ki újat!  A Mátrix felismerte, hogy mennyire makacs az emberiség, ezért ott támadott, ahol a leggyengébbek vagyunk. Cirkuszt és kenyeret! Ki akar harcolni, ha boldogan, gondatlanul és kényelmesen élhet egy mesterséges világban? Ezt kínálja a legfondorlatosabb mesterséges intelligencia.

Zavulon – Őrség-sorozat

A jelentéktelen, intellektuális külső a moszkvai Nappali Őrség vezetőjét leplezi, egészen addig, amíg  Zavulon meg nem mutatja valódi, démoni formáját. Lenyűgöző intellektussal és mágikus erővel rendelkezik, így tudja már több évszázada vezetni és kordában tartani a világ gonosz erőit és szembeszállni az egyensúly biztosítására létrejött, Borisz Ignatyevics, tibeti mágus vezette ’mágikus man in black’-szervezettel, az Éjszakai Őrséggel.

Magneto (Eric Magnus Lensher) – X-Men

Stan Lee Marvel-antihőse az egyik legszórakoztatóbb és legárnyaltabb képregénykarakter – különösen igaz ez, ha személyét Charles Xavierrel (X Professzor) való kapcsolatán keresztül vizsgáljuk. Egy náci haláltábor túlélőjeként Magneto útja egyenesen vezettet afelé, hogy a mutánsok érdekeinek védnökévé váljon – de a cél érdekében éppen azoktól a szélsőséges eszközöktől nem riad vissza, melyeknek gyerekkorában ő maga is majdnem áldozatává vált a lágerben.

Tywin Lannister – Trónok Harca

Kevesen állják Westeros egyik legnagyobb és legkegyetlenebb urának arannyal pettyezett zöld szemének tekintetét. Kaszter Hegy Ura, a Nyugat őrzője, Lannisport védelmezője nem csak jellemében, de megjelenésében is királyi: magas, szikár, haját kopaszra borotválja, arcát arany szakáll keretezi. Számító, intelligens és tökéletes politikus, arról már kevésbé tehet, hogy nem az a gyermeke vitte tovább eme tulajdonságokat, akit ő szeretett volna.

Borgok királynője – Star Trek

„Én vagyok a kezdet és a vég, az egy, aki sok. Én vagyok a Borg.” Az egykor, 7-8 évesen asszimilált 125-ös fajú nő a tökéletesség elérését célul tűző kaptár, a borg kollektíva központi kapcsolata, ezer és ezer beolvasztott faj tudásának birtokosa. Ahogy a félig gép, félig biológiai lények egyre nagyobb teret nyernek a Delta kvadránsban, a királynő ereje, tudása exponenciálisan nő.

Baal – Csillagkapu

Baal egy kisebb hatalmú, de ambiciózus goa’uld, saját erejéből emelkedett a rendszerurak közé. Miután a replikátorok végeztek a többi rendszerúrral, Baal kihasználva a hatalmi vákuumot elfoglalta területeiket és a legkitartóbb ellenfele lett a CSK-1-nek és a teljes emberiségnek. Klónozás, szuperfegyver, kelepce, minden olyan eszközt bevetett, melyek túl alantasak lettek volna a hatalmukban megmerevedett rendszeruraknak.

Kuin – Kronolitok

Senki sem tudja ki az a Kuin. Pontosabban: senki sem tudja, hogy ki lesz az a Kuin. Mi lesz a célja, hogy fog kinézni, hol fog megszületni és mikor. Egy biztos, Robert Charles Wilson karaktere kidolgozta a legzseniálisabb tervet, mellyel szupergonosz valaha is igába akarta hajtani az egész Földet: a jövőből egy ismeretlen technika segítségével gigantikus győzelmi oszlopokat (kronolitokat) küldd vissza a múltba, diadalát hirdetve. Nem ígér semmit, nem kínál semmit – az emberek rá vetítik álmaikat és vágyaikat, ebből nyeri hatalmát.

Sauron (Kegyetlen Gorthaur) – A Gyűrűk Ura

Évezredeken át vetült árnyéka Középföldére, hol hízelgéssel, hol erőszakkal fenntartotta hatalmát és befolyását, sőt, végül egy tünde kovács segítségével biztosította (majdnem) halhatatlanságát is, létrehozva a Hatalom Gyűrűit. A gyűrűk segítségével pedig kiterjesztette hatalmát a törpökre (7 gyűrű)  és az emberekre (9 gyűrű), csak a tündék három gyűrűjét nem tudta sötét hatalmával beszennyezni. Bár a mindenekfelett álló Egy Gyűrű megsemmisült és ezzel Sauron a Semmibe száműzetett – de a Pajkos Póniban mernénk egy nagyobb fogadást kötni arra, hogy újabb tervet forral…

Albus Dumbledore – Harry Potter

Kedves, kiváló humorú, szeret zenélni s kuglizni, édesszájú, a Roxfort varázslóiskola igazgatójaként óvó szeretettel bánik növendékeivel. Mégis hogy kerül erre a listára? Voldemort legyőzése érdekében, a „nagyobb jó” eszméjét szem előtt tartva mindvégig készen állt arra, hogy Harry Pottert föláldozza. A nagyobb jót, mint eszmét mindig ott találjuk a gátlástalan gonoszok eszköztárában is. Ítélet: itt a helye!

Palpatine szenátor (Darth Sidious) – Csillagok háborúja

Rémlik, hogy Peisztratosz első hatalom átvételi kísérlete, hogy zajlott Athénban? A későbbi türranosz megszaggatta ruháit, sebeket ejtett magán és úgy követelt magának 300 bunkóhordozó testőrt, akik majd biztonságát vigyázzák. A polisz maga adott Peisztratosz kezébe eszközt hatalomátvételéhez. Palpatine lemásolta a történelmi példát egy kicsit nagyobb, Galaktikus mértékben. 200, 000 (majd később ennél is több) klónkatonával már be tudta fejeznie azt a háborút, melyet ő robbantott ki, hogy teljhatalmat kapjon. Mindezt a Jedi rend szeme előtt…

Lex Luthor – Superman

Nem csak a Marvel, hanem a DC is alkotott antihőst: Lex Lutort. Luthornak, Magnetóval ellentétben különleges képességek híján kell legyőznie ellenfelét, egy idegen bolygóról származó, rendkívüli erejű lényt, Supermant. Minden előzetes várakozással ellentétben a Batman negatívjának is beillő megalomán, hataloméhes és gátlástalan üzletember kivételes memóriájára, rendkívüli intelligenciájára és elképesztő vagyonára támaszkodva sikeresen mérkőzik meg újra és újra Supermannel. ,

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Terminus szerint:

    Gul Dukat. Ha istenek is játszanak akkor Yvorl vagy Lloth a Pókok úrnője.

Vélemény, hozzászólás?