A Starship első repülése

A SpaceX új űrhajója, a Starship végrehajtotta első kísérleti repülését. A prototípus 30 méter magas, egy acélsílóra emlékeztet alakja, amelynek tetején egy kalap van.

Elon Musk amerikai űrkutatási vállalatának Starship nevű űrhajója fogja majdan embert a Holdra és Marsra szállítani. Az űrhajó 150 méter tett meg a levegőben és sikeresen landolt. Számos ilyen rövid repülést terveznek azelőtt, hogy a Starship magasabbra repülne.

A mintegy 45 másodpercig tartó repülés kedd éjszaka zajlott a Texas állam délkeleti részén fekvő Brownsville közelében és fontos lépés volt a Starship számára, mivel előző kísérletei sikertelenül, robbanással végződtek a kilövőállomáson.

Újonc a világűrben

“Valósnak tűnik a Mars. Felgyorsul az előrehaladás” – írta Twitter üzenetében a kísérlet után Musk.

Musk korábbi közlése szerint az űrhajó hosszú bolygóközi utakra akár száz embert tud majd szállítani, és többszöri repülésre lehet majd felhasználni. Még tavaly ősszel úgy becsülte, hogy az űrhajót a következő félévben sikerül orbitális pályára állítani, és később már embert is szállíthat. Ezt azonban nem sikerült eddig megvalósítani.

3001 Végső űrodisszeia

Facebook hozzászólások

You may also like...