A Steampunk orosz királya

Dimitrij Tihonenko az egyik legjobb moszkvai steampunk mester már a kilencvenes évek óta. De nem tudott róla. Sőt még arról sem, hogy amit ő csinál, az steampunk.


Dimitrij a rézzel a haditengerészetnél ismerkedett meg, ahol a hajókon három évig szorgalmasan sikálta. Itt tanulta meg, hogy kell ezzel az anyaggal bánni, és a sok súrolás ellenére beleszeretett. A leszerelés után egy saját műhelyben háztartásigép-szerelőként kezdett el dolgozni. Ezzel párhuzamosan kezdte el gyűjteni a régiségeket és a színesfémet.

Nagymamájától megörökölt egy régi hűtőszekrényt, amely még kiválóan működött. Ekkor jött az ötlet, hogy átalakítja a külsejét úgy, ahogy neki tetszik. Ezek után már nem volt megállás, egyik háztartási gépet készítette a másik után.

2011-ben emailben megkereste egy fiatal csoport, hogy vegyen részt egy steampunk kiállításon. Meglepődött, és visszaírt nekik, hogy tévedésben vagytok srácok, én nem vagyok punk. De furdalta a kíváncsiság, és utánanézett, mi is az a steampunk. Akkor jött a felismerés, hogy ő már évek óta ebben a világban élt. Azóta ő a steampunk egyik legismertebb orosz figurája, a hajtóereje, az egyik vezető „stimpankerov”.

Dimitrij Tihonenko munkáinak különlegessége, hogy minden általa átalakított gép teljes funkcionalitással működik, minden kapcsolónak és karnak funkciója van, legyen az sütő, kávéfőző, mobiltelefon, vagy tévé. A munkái legnagyobb részét megtartja, a többit barátainak adja. Mindössze néhányat adott csak el, ilyen kivétel a „Réz Joe” nevű kávéfőző, amely a TNT klubba került.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?