A számítógépes játékosok agya eltér a többi emberétől

A számítógépes játékokat rendszeresen használóknak egyes agyterületei nagyobbak, mint azoké, akik nem, vagy csak ritkán játszanak ilyen játékokkal. Azt nem tudni, hogy a játéktól lesz-e nagyobb az agyuk, vagy pont fordítva, a nagyobb agyterület miatt játszanak többet.

Galaktika magazin logótervező pályázatról bővebben itt olvashatsz!

Itt a Galaktika magazin 2006-2007-es évad bomba áron!
4.500
forintért tiéd lehet mind a 24 példány!

Rendeld meg itt!

Számítógépes játékokkal rendszeresen játszó fiatalok agyát vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport, és megállapították, hogy az agyuk eltér azokétól, akik nem, vagy csak ritkán játszanak ilyen játékokkal. A vizsgálatban a kutatók 154 tizennégy éves fiatalt rangsoroltak a szerint, hogy hány órát játszanak hetente. A kilenc óránál többet játszókat tekintették gyakori játékosoknak, de senkit sem tartottak játékfüggőnek. Ezután képet készítettek minden vizsgálati alany agyáról.

A funkcionális MRI (fMRI) vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres játékosok agyának jutalmazó központja (az úgynevezett ventrális striátum) megnagyobbodott a többiekéhez képest. “Ez a terület rendszerint akkor aktiválódik, amikor az embereket pozitív környezeti hatások vagy kellemes élmények érik, például pénzt nyernek, jó ételeket esznek vagy nemi életet élnek” – mondja dr. Simone Kuhn, a Ghenti Egyetem kutatója. A terület összefüggésben áll a drogfüggőséggel is.

Keresse a novemberi Galaktika magazint DVD-melléklettel is!
A Translational Psychiatry szakfolyóiratban megjelent cikk szerzői nem tudták eldönteni, hogy ez a méretnövekedés a gyakori játék következménye, vagy pont fordítva, a természettől fogva nagyobb ventrális striátum teszi hajlamosabbá a fiatalokat, hogy belefeledkezzenek a játékokba.

Forrás: AFP

Dr. Luke Clark, a Cambridge-i Egyetem kísérleti pszichológusa elmondta, hogy nagyon fontos lenne ennek a kérdésnek a tisztázása. Clark szerint kábítószer-élvezőknél valószínűleg mindkét hatás szerepet játszik, vagyis az eleve nagyobb ventrális striátum miatt könnyebben válnak függővé a drogfogyasztók, és a hosszú távú drogfogyasztás visszahat az adott agyterületre.

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

A kutatók most olyan felnőtteket kérnek fel kísérleteikhez, akik korábban sosem játszottak számítógépes játékokkal. Az alanyoknak el kell kezdeniük rendszeresen játszani, és a kutatók bizonyos idő elteltével megvizsgálják, van-e hatása ennek az agyra. Így eldönthetik, hogy a nagyobb ventrális striátum miatt játszanak egyesek gyakrabban, mint mások, vagy a gyakori játék hatására változik meg az agyterület mérete.

Kövess bennünket a facebookon is!

forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?