A világ legkisebb fémszobra

A zürichi műszaki egyetem kutatói elkészítették Michelangelo Dávid szobrának eddigi legkisebb másolatát.

 

Bár a reneszánsz géniusz 5,7 méteres szobra márványból készült, a kutatók rézből készítették saját változatukat.  A szobor talapzatával együtt csupán egy milliméter magas. A szobor az általuk kifejlesztett különleges háromdimenziós nyomtatási módszer lehetőségeit akarták ezzel bemutatni.

A 3D nyomtatás már jó néhány éve jelen van életünkben, de a nyomtatás alapanyaga általában valamilyen alacsony hőmérsékletű anyag, például műanyag, beton vagy akár tészta. A fémnyomtatás a magas hőmérséklet miatt komoly kihívás.   A kutatócsoport néhány éve fejlesztette ki azt a 3D-s technológiát, amellyel nanométer és a mikrométer nagyságú fémszerkezeteket készíthetnek.

Két méretben készült el a Dávid-szobor: ez első egy milliméter magas, a második egytizeddel kisebb. A kisebb szobor akkora, mint a nagyobb talapzata.

 A folyamat alapvető alkotó eleme egy mikropipetta, amelyet összekötöttek egy konzolos tartóval, ez teszi lehetővé, hogy megfigyeljék azt az erőt, amellyel a pipetta hegye érintkezik az anyaggal. Ily módon a kutatók képesek elektromechanikusan olvasztott fémeket juttatni egy elektromos áramot vezető anyagra nagy pontossággal. A folyamatot automatizáló optikai erőmérőnek köszönhetően rétegről rétegre lehet miniatűr fémszerkezetet építeni. Korábban a kutatók főként csak kicsiny oszlopokat vagy gyűrűket készítettek ily módon. A módszer azonban lehetővé teszi, hogy mindenféle bonyolult szerkezetet és geometriai alakzatot ki lehessen nyomtatni.

Facebook hozzászólások

You may also like...