Agyaggalamb helyett kozmikus szemét, puska helyett lézer

Nem olyan rég volt még, hogy a Gravitáció című film több Oscart is bezsebelt a díjátadón. A filmben (ha valaki nem látta volna még, ennyit akkor is el lehet árulni) a fő konfliktust a Föld körül keringő űrszemét okozza.

Ez a probléma pedig nem is fikció, az űrkutatás majdnem 60 éves múltja következtében több mint 300.000 különböző darab kering a bolygó körül. Az űrhajósok egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, már egy mogyoró nagyságú darab is kézigránát méretű csapást mérhet egy ártatlan asztronautára.

Évek óta készülnek rá tervek, miként lehetne a törmelékektől megszabadulni. Többek közt ötletek születtek különböző hálókkal való elkapásukra, és pályáról való eltérítésükre is. De egészen furcsa elképzelések is napvilágot láttak parittyákkal, hőlégballonokkal és papírsárkányokkal. A legtöbb ötlet leginkább pénzügyi problémák miatt húzódik, vagy az utolsó teszteket végzik, mielőtt megcélozzák velük az űrpiszkot. Külön gondot okoz az ügy jogi vonzata is. Az űrben keringő objektumok jogilag a fellövő országhoz tartoznak, és ez akkor sem szűnik meg, miután darabjaikra hullanak. Ezért hiába vállalkozik valaki az űrszemét eltávolítására, előbb az adott tulajdonos engedélyét kell kérnie, sőt az akció végén vissza kell a darabot juttatnia gazdájának.

Mindeközben egy ausztráliai csapat egy új és igazán meghökkentő módszerrel rukkolt elő, ami lézereket használna a Föld udvarának megtisztítására. A technológia a feltalálói szerint körülbelül 10 év múlva már meg is valósulhat. Működését tekintve lényegében a lézerek ugyan nem pusztítják el az űrkacatot, csupán lelassítják, ami ezáltal visszahullik a bolygó atmoszférájába, ahol elég. Nagyobb darabok esetén azonban fel kell készülni azok valamilyen módú elkapására. Ezt a lassítást úgy akarják elérni, hogy a lézerrel elporlasztanak egy apró részt a száguldó célpont elejéről, amiből így por képződik, ez a por pedig lelassítja annyira az egész szemétdarabot, hogy az aztán képes legyen visszaesni a Földre. Az ausztrálok arra a kérdésre, hogy nem találnának-e el a lézerrel műholdakat véletlenül, azt válaszolták, hogy tökéletes pontossággal tudják célba venni a szemetet.


Közben megjelentek az ötlet működésének cáfolói is, és azok, akik aggodalmukat fejezik ki egy ilyen lézer jövőbeli, akár harcászati applikációi miatt. A cáfolók szerint nincs elég nagy lézer, ami ki tudna jutni megfelelően az űrbe. Sőt ha ki is jutna, csak még veszélyesebbé tenné a száguldó törmeléket.  Mindezek ellenére, ha tökéletes megoldás nincs is, a probléma egyre sürgetőbb és valamilyen végeredményre jutni kell ez ügyben, mert a további űrkutatást is akadályozzák a törmelékek. Nem beszélve arról, hogy lassan saját gyűrűje lesz a bolygónak, csak éppen nem elegáns jégdarabokból és törmelékből fog állni, mint a Szaturnusznak vagy az Uránusznak, hanem szemétből.

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?