Agyi károsodást okoz a gyerekkori légszennyezés

Amerikai kutatók megállapították, hogy azok a gyerekek, akik csecsemőkorukban erősen szennyezett levegőjű környezetben éltek, azokban később maradandó agyi elváltozások figyelhetők meg.

Gyermekorvosok átfogó vizsgálata megállapította, hogy azoknak a gyerekeknek, akik születésük után olyan helyen éltek, ahol a nagy közúti forgalom miatt súlyosan szennyezett volt a levegő, azoknak 12 éves korukra agyszerkezeti elváltozások alakulnak ki. Kisebb lesz az agyuk szürkeállománya és vékonyabb az agykérge. Ez szembetűnő, ha összehasonlítjuk a kis korukban kevésbé szennyezett levegőt szívó kortársaiknál.

 Travis Beckwith, a Cincinnati Gyermekkórház kutatója hangsúlyozta, hogy eredményeik szerint az a hely, ahol élünk és az a levegő, amit belélegzünk, hatással van az agyunk fejlődésre.

Bár az agy szerkezeti elváltozása sokkal csekélyebb, mint amit egy degeneratív betegségnél lehetne tapasztalni, ez is bőven elég arra, hogy különböző akár a testi, akár a mentális folyamatok fejlődését befolyásolja az agyban.

A szürkeállomány az agy nagyon fontos része. Többek között részt vesznek a mozgásirányításban, valamint az érzékelésben, például látásban és hallásban. Az agykéreg vastagsága a külső szürkeállomány mélységét tükrözi. A tanulmány megállapította, hogy a homloki és a falcsonti lebeny, valamint a kisagy speciális régióiban 3-4 százalékos csökkenés tapasztalható az erősen szennyezett levegőben élő gyerekeknél.

Az eddigi vizsgálatok szerint ez visszafordíthatatlanul károsítja az agy fejlődését, a strukturális következmények fennmaradhatnak.

Facebook hozzászólások

You may also like...