Aktuális tabutémákat feszeget a floridai író

Mindig egy kissé rizikós, ha egy elismert író kilép a komfortzónájából, elhagyja a megszokott terepet, hogy valami újat próbáljon ki. Robert Ferrigno Ima egy bérgyilkosért című könyve is egy ilyen próbálkozás volt, s sikerrel vette az újítás akadályát: története a maga provokatív voltával lenyűgöző sikert aratott.

Az író a tőle jól megszokott hangnemen is változtat egy kicsit. Korábbi thrillereit más miliőbe illesztette, vagyis most egy tőle szokatlan alkotással állt elő. Néhány évtizeddel a jövőben járunk. New Yorknak és Washingtonnak annyi, és egyidejűleg Mekka is megsemmisült a nukleáris robbanásokat követően. Az általánosan elfogadott nézőpont szerint mindezért hitehagyott izraeli terroristák a felelősek, akik abban reménykedtek, hogy az akciójukért a radikális dzsihadistákat vádolják, s ezzel ellenszenvesebbé teszik majd az iszlámot. A dolog a visszájára fordult, ugyanis, amikor a tervüket leleplezték, az iszlám népszerűsége egyre csak növekedni kezdett, Amerika polgárháború nyomán feloszlott és bizonyos részein az iszlám terjedt el, míg máshol ragaszkodtak a kereszténységhez.

Az Iszlám Köztársaságot mérsékeltnek lehet mondani abban a tekintetben, hogy tolerálja a moderneket, vagyis azokat, akik nem tartják be teljes mértékben a szokásokat, mint például a hagyományos ruha viseletét.

A politikát az állami biztonsági erők uralják – legalábbis egyelőre. Az árnyékban már a mozgolódás jelei látszódnak.

Két kulcsszereplő is helyet kap a könyvben, egy ex-elit katona és egy hitevesztett muszlim. Az utóbbi lesz az, aki rájön, hogy a pusztítás mögötti általánosan elfogadott “tény” talán mégsem igaz, és más áll a dolog mögött. Innentől kezdve persze menekülnie kell.

A történet egy kicsit lassabban indul be a Ferrignotól megszokotthoz képest, minek oka, a jól beválttól és a megszokottól való elrugaszkodás: most több mindent meg kell magyaráznia. Ami persze érthető és szükséges,  egyáltalán nem lesz tőle rosszabb a regény, sőt, aztán elég gyorsan be is indul a történet. A szerző maga is elmondta, hogy tulajdonképpen minden műve thriller és szerelmi történet, s hiába az újítás, műfaját tekintve most is ragaszkodott ahhoz, aminek mestere. Ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektet fontos kérdésekre, mint például az elvesztett hit, a tolerancia vagy éppen annak hiánya.

Az író egyébként vezet egy blogot, amelyen mindig megosztja a könyveivel kapcsolatos gondolatait, adalékokat ad hozzájuk. Az Ima egy bérgyilkosért esetében ez nem történt meg, a cél ugyanis az, hogy az olvasó maga gondolkodjon el a szerző általa teremtett világról és a jövőről, és saját véleményt formáljon minderről.

Facebook hozzászólások

You may also like...