Amikor a pokol feljön a Földből: 7 kilométer magas füstoszloppal nyitott egy indonéz vulkán

Vulkánok, tűzköpő, forró kapuk egyenesen a bolygó szívébe. Senki nem szeretne egyet a hátsó kertbe, mi itt Európa közepén nem is nagyon találkozunk velük. Azonban több országban végeznek pusztítást a fel-felébredő tűzhányók. Legutoljára az indonéz Sinabung kelt fel álmából.

Egy, az indonéz Szumátra szigetén található vulkán három hónap alatt harmadszor is kitört, több száz helyi lakos kitelepítése vált szükségessé.


Miután a Sinabung vulkán hamut és füstöt lövellt ki 7km magasságig, a hatóságok három kilométeres körzetben azonnal megkezdték az evakuálást. A katonaság segítségével 1293 embert menekítettek ki a hegy közelében található négy településről, amelytől 88 kilométerre fekszik Medan, a tartomány fővárosa. A menekültek száma várhatóan növekedni fog.


Halálos áldozatokról nem érkezett hír, feltehetően a gyors beavatkozásnak köszönhetően.


Az aktivitás első, szeptemberi jelei után 14000 embert telepítettek ki a hegy környezetéből. A legújabb kitörésről és következményeiről készült videót itt megtekinthetitek.

A világ negyedik legnagyobb lakosságú országában található Sinabung mellett még közel 130 aktív vulkán található az országban. Ennek oka, hogy Indonézia a Tűzgyűrű mentén helyezkedik el.

Az elmúlt évek leghalálosabb vulkán tevékenysége is ebben az országban volt. Jáván 2010-ben a sűrűn lakott Yogyakarta városa mellett található Merapi kitörése több, mint 350 áldozatot követelt.

És legyen bármilyen szörnyű is százak halála, az ősi tűzhányók- melyek ma békésen alszanak- kitörése nem “csak” ennyi halottat követelne. Egy szupervulkán felébredése tömeges kihalást okozna. Az azonnali pusztításon kívül új jégkorszak köszöntene a Földre, emberek milliárdjainak halálát okozva. A mindennapok során a benzinárak emelkedésével, az ebédre való megkeresésével foglalkozva mi, Magyarok érthetően nem a lávaköpő hegyektől tartunk a legjobban. Pedig lehet, hogy nem ártana észben tartani őket sem.

JB

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?