Az eddigi legrészletesebb totál-fotó a Földről

Még a felhők árnyékai is láthatók azon a képen, amelyet a NASA most közölt bolygónkról. A rendkívül részletes felvétel szabadon letölthető, és nagy felbontása révén számtalan látnivalót lehet megkeresni rajta.

Természetesen a NASA otthonának területe, Észak- és Közép-Amerika látható a mellékelt felvételen, amelyet egy nemrég felbocsátott műhold rögzített. A kép érdekessége, hogy bár a Föld egész korongját mutatja, mégis igen részletgazdag. A kép online elérhető, legnagyobb változatának mérete 8000×8000 pixel, amely 17,2 Mbyte helyet foglal, és erről az oldalról tölthető le. Az alábbi képsorozat segítségével azt mutatjuk be, hogy milyen részletek figyelhetőek meg egyre nagyobb nagyítással a Kaliforniai-félszigetnél.

Forrás: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

A Föld képe 2012. január 4-én. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring)


A felvételt a Soumi NPP jelű műhold készítette. Az űreszköz üzemelésének célja, hogy felvételei segítségével pontosítsák az időjárás előrejelzését, emellett az adatok segítsenek az éghajlatváltozás folyamatának és következményeinek jobb megértésében. Ez az első műhold a NASA új Föld-monitorozó flottájában, amelynek tagjai egyszerre vizsgálják majd az éghajlat hosszú időskálájú változásával kapcsolatos jelenségeket és az atmoszféra pillanatnyi állapotát.

Forrás: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

Észak-Amerika alacsony szélességű vidéke. A kép közepén közel kelet-nyugat irányban ívelődő felhőláncok árnyékai is felismerhetőek a felszínen. A kép nagymérertű változatának letöltése (NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring)

A kép nagy nagyítású változatain számtalan apró részlet figyelhető meg. A sekély partszakaszok – például a Mexikói-öböl egyes részein – világoskék árnyalatuk alapján azonosíthatóak, míg az amerikai kontinens területén a zöld szín az erdőségeket jelzi. A felhőzet alakja is jól követhető, és sokféle felhőtípus azonosítható a képen.

Forrás: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

Növényzettel borított, zöld területek a kaliforniai partvidéken. A kép nagymérertű változatának letöltése (NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring)

A fényképet a NASA “Blue Marble 2012” névvel illette, az Apollo-17 híres, 1972-ben rögzített “Blue Marble” nevű képe nyomán. A fotó jelentősége, hogy az apró részletek mellett látványos színekben, egységében mutatja a Földet.

Forrás: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

A Kaliforniai-félsziget déli része a legnagyobb felbontással. Érdemes megfigyelni, hogy a szárazföld területén néhol völgyek is azonosíthatóak, amelyek
et folyók mélyítettek hosszú idő alatt a felszínbe. A kép nagymérertű változatának letöltése (NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring)

origo.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?