Az írás összeköt: az SF világ prózafája

Sok irodalomórán hallgathattuk már azt, hogy „… hatással volt rá…”. Az írók nemzedékről nemzedékre adják át tudásukat, általában közvetve. Mi olyan sci-fi írókat gyűjtöttünk össze, akik munkái gyakran még sikeresebb írókat inspiráltak.

 

 

Ray Bradbury

 

Bradburyre is hatással voltak olyan szerzők, mint Mary Shelley, Jules Verne, H. G. Wells, H. P. Lovecraft, Javgenyij Zamjatyin, Aldous Huxley, Edgar Rice Burroughs és George Orwell, de azok, akikre ő volt hatással, szintén tekintélyes írói életművel büszkélkedhetnek. A legismertebb közülük Stephen King, akit gondolom nem szükséges bemutatnunk az olvasóknak. King maga is generációkra volt hatással (akik között szintén akadnak sikeres szerzők, pl. Clive Barker és Murakami Haruki), de a másik legismertebb alkotó, Neil Gaiman is a modern fantasy legnagyobb zsenijei között van nyilvántartva. Gaiman részt vett egy novelláskötet elkészítésében, mellyel a 2012-ben elhunyt szerző előtt tiszteleg írótársaival. Ez lett az Árnyak és rémek. Magyar írókra is hatással volt a munkássága, többek között a szintén tartalmas életművel rendelkező Szélesi Sándorra.

 

Philip K. Dick

 

Dick tömérdek elismerést mondhat magáénak nem csak az SF, de a szépirodalmi berkekben is, noha életében mindössze egy regénye jelent meg az utóbbi témában. Sok sikeres és sikertelen film készült már műveiből, melyek a világ minden pontján népszerűnek bizonyultak.  Dickre a legerősebb hatást H. G. Wells és A. E. van Vogt mérte, ha a science fictionnél szeretnénk maradni, de Fjodor Dosztojevszkij, Carl Jung és Jorge Luis Borges is hatással voltak rá. Ő viszont elképesztő számú íróra volt hatással, kezdve Ursula K. Le Guinnel (aki kritizálta is a szerzőt amiatt, hogy a nők nagyon negatív szerepeket töltenek be a regényeiben), Jonathan Lethemen át (aki úgy nyilatkozott a Dick iránti tiszteletéről, hogy: „Ugyanolyan erős hatást tud rád mérni, mint a marijuana vagy a punk rock, és ugyanúgy elcseszte az életemet. Hozzáláncolt egy olyan úthoz, amit még mindig járok.”) Neal Stephensonig. Nem is beszélve három legismertebb „tanítványáról”, K. W. Jeterről, Tim Powersről és James P. Blaylockról, akik oroszlánrészt vállaltak a steampunk népszerűsítésében. Hatása pedig nem csak az amerikai írókra és filmrendezőkre (Richard Linklater, Christopher Nolan és a Watchowskik), hanem több külföldi íróra és zenészre is hatással volt. Murakami Haruki is kedvelte Dick írásait, valamint Antal József és Kovács Ákos is elismerték, hogy hatott rájuk Dick munkássága. Sokan Dicknek tulajdonítják a cyberpunk feltalálását, de ő „csupán” az egyik előfutára volt.

 

William Gibson

 

A 80-as, 90-es évek egyik legnépszerűbb írója volt, aki akaratán kívül a cyberpunk legismertebb alakjává vált. Posztmodern írásstílusa és remek ötletei tömérdek íróra voltak hatással, de őt is érték behatások. A sci-fi szempontjából Alfred Bestert érdemes megemlíteni, de Gibsonra legerősebben a Beat nemzedék írói mértek hatást. Gibson hatást gyakorolt Cory Doctorowra, Neal Stephensonra, Charles Strossra, Scott Westerfeldre, Richard K. Morganre, David Mitchellre, Paolo Bacigalupira és Ken MacLeodra is. Itthon is akadnak nagy rajongói és tisztelői, például László Zoltán, Gáspár András, Bari Máriusz és Csepregi Tamás képében.

 

Arkagyij és Borisz Sztrugackij

 

Az orosz szerzőpáros neve megkerülhetetlenné vált azok számára, akik szeretnék megismerni az SF keleti felét. Munkásságukra Ivan Antonovics Jefremov gyakorolta a legnagyobb hatást, de később saját stílust fejlesztettek ki. Munkáik több országban is megjelentek, de nem mindenhol fogadta őket akkora ováció, mint hazájukban. Ennek ellenére Európában népszerűek maradtak, a Delelő-univerzum pedig az egyik legrészletesebben kidolgozott sci-fi világgá nőtte ki magát, nem is beszélve a továbbgondolt történeteikről. A kortárs orosz fantasztikum két fenegyerekére is hatást mértek. Egyikük Szergej Lukjanyenko, aki egy duológiát is megírt a testvérek hatására. Dmitry Glukhovskyra is nagy hatást gyakoroltak, aki a világhírű Metró 2033 és Metró 2034 szerzőjeként lett ismert. Magyar írók közül Antal Józsefre gyakoroltak nagy hatást, aki a Lakott szigetet a legjobb science fiction regénynek tartja.

 

Robert A. Heinlein

 

Az SF nagy hármasának első tagja díjakban gazdag életművet tudhat magáénak, és számtalan későbbi, elismert íróra volt hatással. Ha csak azt vesszük, hogy a Starship Troopers a sci-fi megkerülhetetlen alapműve lett, akkor már hevesen bólogatunk. Heinleinra H. G. Wells, Rudyard Kipling és Edgar Rice Burroughs hatottak, ő maga pedig – mivel ő volt kora legelismertebb amerikai SF írója – írók több nemzedékét ihlette meg. Köztük van Greg Bear, Tom Clancy, Larry Niven, Chris Claremont, George R. R. Martin, Jack McDevitt, Szergej Lukjanyenko és John Scalzi is.

 

 

Isaac Asimov

 

A nagy hármas talán legismertebb tagja, aki hazánkban a legnépszerűbb SF írói közé tartozik. Művei a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a világ minden pontján, és életműve megkerülhetetlenné vált valamennyi sci-fi rajongó számára. Nagy hatást tett rá H. G. Wells, Stanley G. Weinbaum és Clifford D. Simak munkássága, de az ő hatása jóval fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. A popkultúrában és a tudományos életben is ott volt, nem is beszélve a humanista eszmék népszerűsítéséről. Hatással volt Greg Bearre, David Mitchellre, Harlan Ellisonra, Kurt Vonnegutra és még számtalan ismert és ismeretlen szerzőre, előadóra és rendezőre.

 

Arthur C. Clarke

 

A nagy hármas harmadik tagjaként Clarke hatása is óriási volt mind a tudományban, mind a science fictionben. A brit író két amerikai kollégájához hasonlóan H. G. Wellstől és Jules Vernetől vette az ihletet, de hatott még rá Stanley G. Weinbaum, Olaf Stapledon és Edgar Rice Burroughs is. A mai napig hatással van rengeteg szerzőre és tudósra (pl. Carl Segan). Ezek közé tartozik Alastair Reynolds, Steven Erikson, Stephen Baxter és Jack McDevitt. Hatással volt még Gene Roddenberryre is, aki a Star Treket megalkotta.

 

Ursula K. Le Guin

 

A világ egyik legismertebb női sci-fi szerzője nem csak a soft science fiction területén ért el nagy eredményeket, de az egyik legismertebb fantasy világ (Földtenger) is az ő nevéhez köthető. Nem csak írók, hanem filozófusok is megtalálhatóak a „mentorai” között, és az írók közül sem mindenki volt sci-fi szerző. Szép, díjakkal kitüntetett életművére nagy hatással volt Philip K. Dick, Lewis Carroll, Virginia Woolf, Lev Tolsztoj, J. R. R. Tolkien, Jack Vance, Jorge Luis Borges, Emma Goldman, William Shakespeare, Publius Vergilius Maro, Carl Jung és Lao-ce.  Az ő hatása sem lekicsinyelendő. Susanna Clarke, Miyazaki Hayao, China Miéville, Paolo Bacigalupi, Neil Gaiman, Michael Chabon, David Mitchell, Iain Banks, Salman Rushdie és Christopher Paolini is elismerték, hogy hatással volt rájuk az írónő.

 

Frank Herbert

 

A Dűne-regények világhírű írója egyike volt az első olyan sci-fi íróknak, akik szerették volna irodalmi szemszögből megközelíteni a science fictiont. A Dűne című műve a világ legnépszerűbb SF regényei közé tartozik, és a mai napig írók tucatjai vesznek mintát róla. Herbertre is hatást gyakorolt Edgar Rice Burroughs, Jules Verne, H. G. Wells, Jack Vance, valamint a lengyel származású tudós, Alfred Korzybski is. Herbert Arrakisa volt nagy hatással George Lucasra, amikor megalkotta a Tatooine bolygót. Robert Jordan is rajongott érte, ahogy Graham Joyce, Kevin J. Anderson (aki Herbert fiával, Briannel írt közös, vitatott színvonalú Dűne-regényeket) és Daniel Wallace is.

 

Fritz Leiber

 

Leiber elismert sci-fi és fantasy íróként elég szép életművet mondhat magáénak, melynek sajnos csak a töredéke jelent meg magyarul, és a leghíresebbek közül sem mindegyik sorozata lett teljesen lefordítva.  A német származású íróra nagy hatást gyakorolt H. P. Lovecraft, William Shakespeare, Robert E. Howard, M. R. James és Clark Ashton Smith munkássága, melyek nyomokban fel is fedezhetők regényeiben. Howard hatása például a Fafhrd és a szürke egerész kalandjain érezhető. Leiber hatással volt Michael Moorcockra, aki a fantasy legelismertebb szerzői között van nyilvántartva, de a Dungeons & Dragons egyik atyja, Gary Gygax is tisztelője volt a mesternek. Harlan Ellison, Matthew Stower és Emil Petaja is azok között van, akikre hatással volt Leiber munkássága.

 

 

A sort természetesen még lehetne folytatni Mary Shelleyvel, Jules Verne-el vagy H. G. Wellsszel, akik talán a legfontosabbaknak bizonyulnak a tematikában, hiszen tőlük származik a modern sf több vonása is, nem is beszélve az ókori görög drámaírókról, akik olyan elemeket írtak le, melyeket ma már sci-finek tartunk.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?