Blue Moon

Ez nem egy szomorú blues, csak a Blue Origin cég bemutatta holdra leszálló űrhajóját. Az űreszközt maga a vállalat  vezére, az Amazont alapító multimilliárdos Jeff Bezos leplezte le az újságírók előtt.

Közel húsz éve megy a verseny az űrturistákért néhány nagy magáncég között, de ezek a vállalatok messzebbre néznek, a Holdat tűzték ki célul. Nem csak a SpaceX, de a Blue Origin is ilyen babérokra tör. A washingtoni sajtóeseményen bemutatott Moonlander nem csak egy leszálló egység, hanem maga az űrhajó is. Képes az űrben manőverezni, és önálló leszállást végrehajtani.

Teherbírása tiszteletreméltó, 3,5-6,5 tonna terhet képes szállítani. Ez lehet akár lakómodul, utánpótlás, vagy legénység. A fedélzeten akár négy darab olyan holdjáró is elfér, amelyet szintén a rendezvényen mutattak be. A golfkocsi méretű eszköz az űrhajósok felszíni mozgását segíti.

Bezos bemutatta az a hajtóművet is, amely a Blue moont fogja hajtani. A BE-7 nevű rakétamotor meglepően kicsi és erős. A hajtóanyaga hidrogén, ami azért is fontos, mert a szükséges üzemanyag előállítható a Holdon is rejtőző jégből.

A leszállásra kijelölt helyről nem beszélt, de már évekkel ezelőtt szóba került a Hold déli pólusának környéke, mert itt lehet jeget találni a kráterek mélyen. Favoritként emlegetik a Shackleton-krátert.

Az űrhajó kapra jön a NASA-nak, mert 2024-ig kaptak haladékot a kormánytól, hogy embert juttassanak a Holdra. Mike Pence alelnök kijelentette, ha erre a NASA önerőből nem képes, akkor keressenek kereskedelmi partnert. A három éve fejlesztés alatt álló Blue Moon igazán alkalmasnak tűnik a feladatra.

Nézd meg, hogyan képzeli el a Blue Origin a holdra szállást.

Facebook hozzászólások

You may also like...