Bolygó, amely nem is létezhetne

A csillagászoknak újra kell írniuk a csillagkeletkezéssel kapcsolatos elméleteiket. Egy közeli rendszerben olyan bolygót fedeztek fel, amely az eddigi elméletek szerint nem is létezhetne.

A vörös törpecsillagok körül csak az utóbbi időkben tudunk bolygókat keresni. Bár nagyságrenddel gyakoribbak, mint a Naphoz hasonló méretű társaik, gyenge fényük megnehezíti a kutatást. Az eddigi elméletek szerint egy ilyen apró csillag körül nem alakulhattak ki óriásbolygók, a csillagászok nagyjából föld és szuperföld méretű bolygókra számítanak.

Most azonban egy mindössze 30 fényévre található vörös törpe körül felfedeztek egy óriás bolygót, amely fele akkora, mint a Jupiter.  A mi napunk 1050-szer nagyobb, mint a Jupiter. A GJ 3512b azonban igazi óriás a maga rendszerében, csillaga csupán 270-szer nagyobb nála.

Az eddigi elméletek szerint ekkora csillagok körül nagyjából föld méretű, szuperföld méretű bolygó alakulhatnak ki. Ezért is lettek a bolygókeresés célpontjai.

A csillagkeletkezés elmélete szerint az óriásbolygóknak először kialakul a jeges magja, amely a kialakuló csillagrendszer gázfelhőjét begyűjtve nő nagyra. Azonban egy kis csillag körül ehhez nincs elegendő anyag. A kutatók azt gyanítják, hogy a bolygó úgy jöhetett létre, hogy a csillag körül kialakult adhéziós korong egy része összeomlott. Ez még akkoriban történhetett, amikor a csillag körül keringő anyag a csillag tömegének 10 százalékával lehetett egyenlő.

Facebook hozzászólások

You may also like...