37 éve legkisebb az ózonlyuk

Az amerikai Nemzeti Légkör-és Óceánkutató Hivatal és a NASA kutatói 1982 óta a legkisebb méretű ózonlyukat mérték az Antarktisz felett.  De sajnos ez nem az ember józan beavatkozásának köszönhető.

Az ózonlyuk minden évben szezonálisan jelenik meg a déli kontinens felett szeptember-október táján. Idén szeptember 8-án érte el a legnagyobb kiterjedését, A  16,4 millió négyzetkilométert, ami csaknem akkora, mint Oroszország. Ezután gyorsan zsugorodni kezdett,  és szeptember-októberben kevesebb mint 10 millió négyzetkilométerre zsugorodott. Ez valamivel nagyobb, mint az Egyesült Államok vagy Kína.

A jelenségért nem az ember felelős.  Az Antarktisz fölötti sztratoszférában kialakult szokatlanul, vagy inkább meghökkentően magas hőmérséklet korlátozta drámai mértékben az ózonveszteséget.  Az ózonlyuk csökkenése olyan jelentős, hogy most volt a legkisebb méretű 1982 óta. Összehasonlításként egy átlagos időjárású évben az ózonlyuk mintegy 20 millió négyzetkilométerre nő. Ez akkora, mint Észak-Amerika.

A mérések kezdete óta  harmadszor fordul elő, hogy a meleg hőmérséklet csökkenti az ózonveszteséget.  Ehhez hasonló időjárás 1988-ban és 2002-ben csökkentette le az ózonlyuk méretét.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez nem annak a jele, hogy az ózon gyarapodásnak indult volna a légkörben.  Ez csak egy véletlen időjárási következmény.

Az utolsó adatok szerint október 16-án az Antarktisz fölötti ózonlyuk még mindig kicsi és stabil volt. A kutatók előrejelzése szerint a következő hat hétben fog fokozatosan bezárulni.

Facebook hozzászólások

You may also like...