Dinoszaurusz bőrlenyomatot találtak

A dél-koreai Csindzsu egyetem kutatója a város közelében tökéletes bőrlenyomattal fedett dinoszaurusz lábnyomokra bukkan.  Ez az első ilyen lelet a világon, amelyről  a felfedező,  Kim Kjong Szo Ph.D hallgató számolt be koreai, kínai és amerikai kutatókkal írt közös tanulmányban.

Alig egy százalékra tehető azoknak a dinoszaurusz lábnyomoknak a száma, amelyben bármilyen bőrlenyomat maradványt találtak.  Paleontológusok általában dinoszaurusz csontok és lábnyomok megtalálásáról adnak hírt, a puha szövetek, mint az izmok vagy a bőr maradványai nagyon ritkák és általában nem jó állapotban őrződnek meg.  Ezek a valaha talált első lábnyomok, amelyeken a bőrlenyomat az összes lábnyom teljes felületét fedi.

A nyomokat a legkisebb ismert theropoda, a minisauripus hagyta hátra  a kréta korban. A lábnyomok mindössze két és fél centiméter hosszúak. A lelőhely már ismert volt a szakértők előtt, korábban is találtak itt minisauripus nyomokat, de ez az első eset, hogy bőrlenyomatra bukkantak.

A rigó nagyságú dinoszaurusz a lábnyomait finomszemcsés iszap nagyon vékony rétegében hagyta. Amikor rálépett a ragadós felületre, lába bőrének struktúrája tökéletesen megőrződött, gyakorlatilag lemásolódott.

A pici dinoszaurusz bőrének lenyomata olyan, mint egy szöveté, és nagyon hasonló azokhoz a ritka mumifikálódott bőrmaradványokhoz, amelyek Kínában talált tollas madarak lábán láthatóak. De a kínai nyomok alakja különbözik a minisauripusétól.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...