A legnagyobb japán dinoszaurusz csontváz

A japán Hobetsu Múzeum kutatói bemutatták a világnak az országban talált eddigi legnagyobb dinoszauruszt. A „Mukawa-dinoszaurusz” nevét a városról kapta, amelynek közelében felfedezték.

Az ősmaradvány feltárását japán legészakibb prefektúrájában a Hokkaido Egyetemi Múzeum és a helyi Hobetsu Múzeum kutatói közösen végezték.

A Mukawa dinoszaurusz egyfajta hadrosaurusz vagyis egy növényevő dinoszaurusz, életében körülbelül 8 méter hosszúságú volt.

Dinó-akció

A csontokat még 2013-ban fedezték fel a városban, egy 72 millió éves felső kréta kori rétegben. A csontváz kiváló állapotban maradt fenn, mert abban az időben ez a terület a tengerfenéken, mintegy 80-200 méter mélyen feküdt. A csapat a csontokról négy és fél év alatt mintegy 6 tonna kőzetet távolított el. Általában egy hadroszaurusz csontváz 255 csontból áll, a kutatók összesen 157 csontot – köztük a koponyát és a farokcsontokat – találták meg.

A Japánban valaha talált legnagyobb fosszilis dinoszaurusz csontvázat mostanra sikerült teljesen kiszabadítani sziklás ágyából. Yoshitsugu Kobayashi, a Hokkaido Egyetem professzora szerint nagy az esély rá, hogy egy új fajjal van dolguk, mert a csontváznak olyan jellemzői vannak, amilyeneket más hadroszauruszoknál még nem láttak.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...