Olyan sokan haltak meg, hogy megváltozott az időjárás

Egy brit tanulmány Amerika gyarmatosításának egy újabb negatív következményére világít rá.  Az Európaiak letelepedése annyi ember halálát okozta a 15. század végén, hogy megváltozott a klíma.

Azt hihetnénk, hogy az európaiak megérkezése, az élettér kialakítása, ás a termelésbe vont földek miatt csökkent a vadon mérete Amerikában. Azonban ennek pont az ellenkezője történt,  hatalmas kiterjedésű mezőgazdasági területek maradtak műveletlenül, amit visszahódítottak a gyorsan növő fák és más növények.  Az új növényzet elegendő mennyiségű szén-dioxidot vont ki a légkörből, hogy végül a globális hőmérséklet lehűlését okozta.  Ezt a lehűlés, melyet a történelemkönyvek kis jégkorszakként emlegetnek, Európára olyan teleket hozott, hogy London folyója, a Temze rendszeresen befagyott.

A jelenség oka az amerikai őslakosság hatalmas arányú pusztulása volt. Katasztrófális megritkulásuk után miatt a földek műveletlenül maradtak, a területek elvadulása pedig mind a légköri szén-dioxid mennyiségére, mind a Föld felszíni hőmérsékletére hatással volt. A kutatók begyűjtöttek minden fellelhető adatot a Kolumbusz előtti Amerika népességéről. Megvizsgálták, hogy változtak a számok a hódítást követő évtizedekben, amikor a behurcolt, addig ismeretlen betegségek – többek között a himlő, a kanyaró – behurcolása miatt járványok törtek ki, pusztított a rabszolgaság és a háborúk, civilizációk omlottak össze.  A kutatók becslése szerint a kontinensen 60 millió ember élt a 15. század végén, a Föld népességének nagyjából 10 százaléka, számuk száz év alatt 5-6 millióra zuhanhatott. A tudósok kiszámolták, mekkora földterületet műveltek az őslakosok és ebből mennyi maradhatott művelés nélkül az elnéptelenedés után. Azt is kalkulálták, milyen hatása lett volna, ha ezt a területet visszahódítja a szavanna és az erdő.

Nagyjából egy mai Franciaországnyi területet, kb.  56 ezer négyzetkilométert foglaltak el visszatérő szavannák és erdők. Ez olyan mennyiségű szén-dioxidot vonhattak ki a légkörből, hogy koncentrációja 7-10 ppm-mel (milliomod térfogatrész) csökkenhetett. Ma nagyjából évente 3 ppm szén-dioxidot bocsátunk ki, tehát hatalmas mennyiségű gázt szívhattak magukba a visszatérő növények.

Facebook hozzászólások

You may also like...