Fekete lyuk a Naprendszerben

Az univerzum egyik legpusztítóbb ereje a fekete lyuk. De egy új elmélet szerint nem lehetetlen, hogy a Naprendszerben is rejtőzik egy.  Egy új elmélet szerint elképzelhető, hogy naprendszerünk kilencedik bolygója valójában egy ősi fekete lyuk.

Évtizedek óta folyt a tizedik bolygó keresése, majd a Plutó leminősítése után lett a keresés tárgy a kilencedik égitest. A Kuiper-öv objektumainak pályáját elemezték, és gyanús csoportosulásokra figyeltek fel. A Kuiper-öv egy távoli törmelékgyűrű, a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygó öv. A kisbolygók egy része azonban különös módon rendeződtek el egy csoportban. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az övön túl, egy távoli kilencedik bolygó gravitációs vonzása okozza ezt.

Jakub Scholtz és James Unwin amerikai csillagászok szerint azonban elképzelhető, hogy ez az égitest valójában egy ősi fekete lyuk, még az ősrobbanás utáni időkből.

A csillagászok régóta feltételezik a primordiális fekete lyukak létezését.  Ezek régi és viszonylag kicsi fekete lyukak, amelyek az ősrobbanás után alakultak ki. Az univerzum nagyon korai időszakában a sűrűség ingadozásának hatására jöttek létre. Az eltelt évmilliárdok alatt a kisebbek már elpárologhattak, de a nagyobbak még mindig léteznek. Ez egyelőre még csak elmélet, nem sikerült ilyeneket közvetlenül megfigyelni.

A két csillagász szerint a titokzatos kilencedik bolygó, amely valahol 300-1000 csillagászati egységnyi távolságban kering, valójában egy ilyen fekete lyuk.

Facebook hozzászólások

You may also like...