Opportunity – Game Over

A NASA ezzel a videóval búcsúzik a marsrovertől.

Ma a Washingtonban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a NASA képviselői bejelentették, hogy hivatalosan véget ért az Opportunity marsjáró robot küldetése.

Ezzel vége a NASA egyik legsikeresebb és legtartósabb bolygóközi kutatásának. Az Opportunity csaknem 15 éven keresztül kutatta a Mars felszínét. 90 napra, bocsánat solra tervezték, ez a marsi nap hivatalos neve, és mindig a landolással indul a számláló. Az utolsó fényképet mégis 14 fél évvel később sol 5111-én küldte. Ez volt az:

 

Ez pedig az első fotó, amely egy árnyék szelfi:

Legfontosabb felfedezése, hogy hematitot, a víz kialakulásához szükséges ásványt talált, és a vörös bolygó egyik kráterében arra utaló nyomokra lelt, amelyek szerint a földi tavakhoz hasonló, ivóvizet tartalmazó kis tó is lehetett ott. Küldött a Földre 217 ezer fotót, köztük színes panorámaképeket és közelről megmutatta a Mars 57 szikláját, amelynek nyomán a kutatók új ásványi felszíneket azonosíthattak be.

Múlt év júniusában a rover erős porviharba került, és mivel a vihar megakadályozta a robot napenergiával működő elemeinek feltöltődését, a szerkezet elnémult. Az űrjáró többé nem küldött jeleket.

A NASA szerdára virradó még egy utolsó kísérletet tett a kapcsolatfelvételre. Minden ésszerű mérnöki erőfeszítést megtettek, hogy újra kapcsolatba léphessenek a robottal, de végül úgy döntöttek, a túlságosan csekély esély miatt végleg felhagynak a próbálkozással. Ezzel “halottnak” nyilvánították az Opportunityt.

A NASA ezzel a videóval búcsúzik az Opportunitytól.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...