Booker-díjat kapott A szolgálólány meséje: testamentumok

A Booker-díj történetének legnehezebb szavazása után Margaret Atwood és Bernardine Evaristo megosztva kapta az idei Booker-díjat. A szerzők így a Booker-díjjal járó 50 ezer font (19 millió forint) pénzjutalmon is egyenlő arányban osztozik.

A díj odaítélése próbára tette nem csak a zsűrit, de az Alapítvány kuratóriumát is.  Ugyanis a legrangosabb brit irodalmi elismerést a szabályok szerint nem lehetne megosztva odaítélni, de a zsűri közölte, hogy egyszerűen nem tudott dönteni a két szerző művei között. Eddig csak kétszer, 1974-ben és 1992-ben ítélték oda megosztva a Booker-díjat, de a szabályokat később úgy módosították, hogy a díjat nem szabad megosztani, és minden évben ki kell adni.

A már hetvenkilenc éves kanadai írónő a Booker-díj eddigi legidősebb kitüntetettje A szolgálólány meséje című regényének nemrégiben megjelent folytatásával, a The Testaments című kötettel érdemelte ki a díjat, amely a szeptemberi megjelenése után az első héten 100 ezer példányban kelt el a brit piacon.

Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos című regényével a kanadai írónő 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

A Nap Magja

A Nap magja, a Szolgálólány meséje óta a legütősebb női disztópia.

 

A megosztott díjat  a Londonban élő 60 éves Bernardine Evaristo nyolcadik regényéért, a Girl, Woman, Other című alkotásért részesült a Booker-díjban. Ő az első fekete női Booker-díjnyertes az irodalmi kitüntetés fél évszázados eddigi történetében.

A díj megosztásáról szóló döntést komoly vita előzte meg. Amikor Peter Florence, a zsűri elnöke közölte Gaby Wooddal, a Booker-díj alapítványának irodalmi igazgatójával, hogy a döntnökök nem tudnak dűlőre jutni, és két díjat akarnak kiadni, Wood először határozottan visszautasította a felvetést. De minél többet beszéltek a zsűri tagjai a két műről, annál inkább arra a meggyőződésre jutottak, hogy mindkettőt díjazni akarják. Amikor másodszor is közölték ezt a szándékukat Gabby Wooddal, Wood felhívta a Booker-díj alapítványának elnökét, Helena Kennedy bárónőt, a brit parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagját, aki először szintén mereven elzárkózott a díj megosztásától. A zsűri ekkor ismét összeült, még szavazással is próbálkozott, de ez sem hozott döntést. Ezután ismét felhívták az alapítvány elnökét, aki a zsűri hajthatatlanságát látva “végül belátta, hogy nincs mit tenni”.

Facebook hozzászólások

You may also like...