Csak néhány óvatos lépés

Atlas már egészen extrém körülmények között is képes járni.

A Boston Dynamics robotja szinte hónapról hónapra újabb képességekkel lep meg minket. Az elmúlt időszakokban szaltózott, parkour mutatványokat hajtott végre. Most újabb speciális területen mutatja meg a képességeit. A laborban betontéglákból hoztak létre egy olyan pályát, ahol alaposan meg kellett fontolni a minden egyes lépését. De próbára tették a képességet egy keskeny pallón való átkeléssel is.

A teszt remekül mutatja be egyszerre a robot fejlett térlátását, döntéshozó képességét és egyensúlyérzékét. A téglákon való lépegetés és egyensúlyozás már sok embernek is kihívást jelentene. Még egy-két év, és gond nélkül átegyensúlyoz egy patak szikláin. Már nincs messze az az idő, amikor katasztrófahelyzetben robotok fogják kimenteni a sérülteket a romok közül.

Az Atlas robot szoftverét évek óta az IHMC fejleszti. A Floridai Pensacolában működő Institute for Human & Machine Cognition egy non-profit kutatóintézet. Az IHMC tudósai és mérnökei az emberi kognitív, fizikai és észlelési képességek gépi megvalósításának és kiterjesztésének lehetőségeit vizsgálják.  Ide tartozik a mesterséges intelligencia , a robotika, az emberi központú számítástechnika, az agilis és elosztott számítástechnika és számos kapcsolódó terület.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...