Csernobil – S.T.A.L.K.E.R – Mutánsok és mutációk

A nukleáris posztapokaliptikus történetek kihagyhatatlan velejárói a mutánsok. Az már régóta köztudott, hogy a radioaktív sugárzásnak kitett élő szervezetekben megnő a genetikai mutációk száma, mert a sugárzó részecskék károsítják a genetikai állományt.

A történetekben ez a jelenség alaposan túl van lihegve, ami érthető, hiszen egy egyszerű és hatásos fogás a nézők és olvasók idegeinek borzolására. Ezekben a mindenféle extrém szörnyek születnek, nőnek fel, majd lesznek veszélyesek a főhősökre.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az anyatermészet sokkal jobban a megszületendő utód életképességére. A genetikai mutációk jó része, különösen a halmozódása életképtelenséget okoz, ezek általában még magzatként elpusztulnak, felszívódnak, vagy vetéléssel távozik.

STALKER – Katasztrófa sújtotta terület

Sokkal fontosabbak és jóval gyakoribbak az olyan láthatatlan károk, amely nem járnak látszólagos károkozással, de hajlamosabbá tesznek a rákos megbetegedésekre.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a nukleáris baleset által érintett Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában máig összesen több mint ötezer olyan személyt jegyeztek fel, akik a nukleáris baleset idején 18 évesnél fiatalabbak voltak, és a katasztrófa után pajzsmirigyrákban betegedtek meg. Nemzetközi és ukrán szakértők egyöntetűen rámutatnak arra, hogy az 1986-ban történt csernobili atombaleset előtt gyerekeknél szinte egyáltalán nem fordult elő az említett országokban pajzsmirigyrák, így a megbetegedések magas száma egyértelműen a nukleáris baleset következménye.

S.T.A.L.K.E.R. Végzetes álmok

Nem bizonyítható ugyan közvetlen kapcsolat, de egyes ukrán szakértők rámutatnak arra, hogy a második generációban, azaz a katasztrófa idején nagy sugárdózisnak kitett akkori gyerekek gyermekeinél megnövekedett számban fordul elő Ukrajnában törpenövés, cukorbetegség, leukémia és egyéb daganatos megbetegedés. Azt azonban már korábban lejegyezték, hogy nagy számban születtek törpenövésű borjaik azoknak a szarvasmarháknak, amelyek hosszabb ideig voltak kitéve radioaktív sugárzásnak a csernobili zónában, így nem kizárt, hogy embereknél is hasonló mutáció öröklődhet.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...