Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?

A Földbe csapódó aszteroida jelentette fenyegetés nyilvánvaló, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a világsajtót bejárt videók és fényképek, melyek a cseljabinszki tűzgolyóról és robbanásról szóltak.Az esemény világszerte ébresztőként hatott, mind a közvélemény mind a döntéshozók számára: a világ nem áll készen egy nagyobb aszteroida becsapódására. A kérdés az, hogy a kutatók miként gyűjtsék egybe meglévő tudományos eredményeiket és hogyan használják szakértelmüket, hogy ne csak követni, hanem előre jelezni is tudják a becsapódást.

United Nations Action Team 14 már évek óta dolgozik azon, hogy összegyűjtsék és elemezzék a földközeli objektumok (NEO – Near-Earth Object) adatait, hogy időben figyelmeztetni tudják a hatóságokat, ha az egyik ilyen fenyegetné a Földet. Ez a munka elősegítheti egy Aszteroida Előrejelző Hálózat (IAWN – International Asteroid Warning Network) létrejöttét.

A Biztonságos Világ Alapítvány egy szellemi műhelynek adott otthont szeptemberben, ahol a téma kutatói összeültek, hogy megvitassák az IAWN tervét, mely függetlenül működne az ENSZ-től. „Nagyon jó eredményeket értünk el, meghatároztuk a főbb témákat, ezeket már kommunikálni tudjuk a média és a közvélemény felé, beleértve a lehetséges NEO becsapódásokat és az azokhoz kapcsolódó kérdéseket” – mondta a műhely résztvevője, Sergio Camacho, aki az ENSZ 2011-ben alapított NEO-akciócsoportjában is elnököl.

A csejabinszki aszteroida

A műhely különféle szakértői csoportokat hozott össze, melyek mind a földközeli aszteroidákat, az ehhez kapcsolódó kockázati kommunikációt, az irányelveket és a vészhelyzetkezelést vizsgálják. Hosszas tanácskozást követően, a résztvevők a következő ajánlásokat tették, hogy megalapozzák az IAWN-t.

1. ajánlás: az IAWN-nek létre kell hoznia egy ötéves tervet, a rövid és középtávú intézkedéseiről, hogy hiteles információkat tudjon nyújtani a NEO-król és megbízható értesítési és figyelmeztető hálózattá váljon. A tervezetnek tartalmaznia kell a kockázati kommunikáció alapelveit.

2. ajánlás: az IAWN-nek alkalmaznia kell teljes foglalkoztatásban egy kommunikációs szakembert, aki felügyeli az ötéves terv megvalósulását.

3. ajánlás: a IAWN-nek támogatnia kell a riportereknek tartott sajtótájékoztatókat és szakmai műhelyeket, a NEO-król széleskörű felvilágosítást kell tartani.

4. ajánlás: az IAWN-nek ki kell dolgoznia és alkalmaznia kell egy olyan valószínűségi skálát, mely tájékoztatást nyújt a aszteroida méretéről és becsapódás esetén az általa okozott pusztításról.

5. ajánlás: az IAWN-nek létre kell hoznia egy honlapot a lehető leghamarabb.

6. ajánlás: az IAWN-nek foglalkoztatnia kell egy főállású webmestert, aki elkészíti és üzemelteti a fenti honlapot.

Broomfield veszélyességi skála: osztály; objektum mérete; energia; pusztítás mértéke; jelölőszín

A műhely résztvevői egyetértettek abban, hogy az előttük álló feladat – a NEO-kkal kapcsolatos közlemények érthető közzététele – nem ígérkezik egyszerűnek.  Például, a kulturális, nyelvi és vallási különbségek jelentősen megnehezítik a kommunikációt, ahogyan a politikai környezet, a vezetőváltások és más egyéb események is megnehezíthetik a párbeszédet. „Tájékoztatást adni egy jövőbeni aszteroidaveszélyről nem egyszerű feladat” – mondja Michael Simpson, a az SWF ügyvezetője. „Az emberek olyan üzenetekre van szüksége, melyekkel azt sugalljuk, hogy tudnak cselekedni” – mondta Simpson. „ …és megérdemlik, hogy tisztába legyenek a modern tudomány előrejelzéseinek korlátaival.”

A jelentés rögzíti, azt az összetett kihívást, mely egy aszteroida becsapódás kommunikációjánál jelentkezik, mondta Laura Delgado López, SWF project manager és műhely társvezetője. „Ez nem csak arról szól, hogy a megfelelő üzenetet közvetítsük, hanem hogy megértsük, hogy a különböző hallgatóság, miként reagál a kapott információra, és ez milyen hatással van a döntéshozatalra” – fejtette ki López.

Könnyen belátható a veszélye annak, ha egy aszteroida csapódik a Földbe – ez nem igényel magyarázatot – mondja José Luis Galache a Kisbolygó Központ (MPC – Minor Planet Center) csillagásza. Az MPC a Smithonian Intézet Asztrofizikai Obszervatóriumának égisze alatt működik. Ez a hivatalos szerv, azoknak a NEO-knak a nyomon követését látja el, melyek egyszer ütközőpályára állhatnak a Földdel.

„A Földet naponta bombázza por, kavicsok, sziklák… a Naprendszer kialakulásának bizonyítékai, de ezektől megvéd a Föld természetes védelme, a légkör. Esetenként egy objektum (aszteroida) átjut a légkörön és a földbe vagy a vízbe csapódik, esetleg szétesik a levegőben, a robbanás erejét, a lökéshullámot a földön is lehet érezni” – mondja Galache.

A csejabinszki aszteroida becsapódása

Mekkora kárt tud okozni egy ilyen objektum? „Ez főként a méretén, az összetételén, szerkezeti integritásán, a sebességén, a belépési szögén és a belépési ponton vagy robbanáson múlik” – ismerteti Galache. „Ha ezek az adatok ismertek, még ha csak megközelítőleg is, lehetőség van figyelmeztetni a lakosságot a következményekre: fényhatások, hangrobbanás, lökéshullám  vagy valami ennél is rosszabb.

Az aszteroidák lenyűgözőek több okból is. Különböző, értékes erőforrásokat tartalmaznak és időről időre a bolygónkba csapódnak, alkalmanként átalakítva a földi életformát…

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?