Modern héroszok: A karmos bosszúálló

A szuperhősöket bemutató sorozatunk következő tagja a Marvel világ egyik legismertebb karaktere, és az X-Men legnépszerűbb tagja. Harcmodora és tekintete rettegést ébreszt ellenségei szívében, bosszúja elől pedig nem lehet menekülni. Köszöntsétek hát Rozsomákot!

 

Az X-Men roppantul nem kedves úriembere először A hihetetlen Hulk 180. számában bukkant fel 1974. októberében, de a karakter megalkotása már régebben elkezdődött. Roy Thomas átvette a Marvel Comics vezetését Stan Leetől 1972-ben, és tervezte az X-Men sorozat újraindítását. A sorozat kiadása elhúzódott, de Thomas szeretett volna egy kanadai nemzetiségű hőst a képregényben látni, arra hivatkozva, hogy sok olvasójuk akad ott is, akikre építhetnek. Az állatokról mintázott karakterek nyerőnek bizonyultak, és Thomasnak megtetszett a rozsomák név (angolul wolverine) hangzása. Innentől kezdve Len Wein feladata volt, hogy létrehozzon egy olyan szereplőt, akire ráillik ez a név.

 

Egy rozsomák

 

Wein utána nézett a rozsomákoknak (latinul gulu gulo, és a menyétfélék családjába tartozik), akikről kiderítette, hogy kis termetű, rettenthetetlen ragadozók, akik Kanadában és Észak-Amerikában honosak, mégis rejtélyesek és alig tanulmányozottak. Magányosak, akár még a medvének is nekirontanak, hogy védjék területüket. Mászóvasszerű görbe karmai vannak, melyekkel sziklás felületen is képes megkapaszkodni. Ezek alapján találta ki Rozsomák karakterét, de sok dolog nem volt még kidolgozott. Az eredeti tervek szerint Logan egy fiatalember lett volna, de egy ötvenes/hatvanas éveit taposó, marcona férfi lett belőle a végleges változatban. Az előugró karmait eredetileg a kesztyűje tartozékának szánták, csak később jutott eszükbe az, hogy a bőre alól törjenek elő. A múltjával sem volt minden tiszta. Logan egy emberré változott rozsomák lett volna, de ezt elvetették. A szereplő népszerűségében nagy szerepet játszott a körülötte kialakult misztikum, és a öntörvényű életmódja.

 

Adósság és Becsület, a leghíresebb Rozsomák képregény. A legutóbbi film és a japán rajzfilmsorozat ezen alapul.

Rozsomák (születési neve: ifjabb James Howlett, de Loganként többen ismerik) más szempontból is érdekes. A képregényeket régen erősebben szabályozták, mint ma. Az ilyen szabályok közé tartozott, hogy nem lehettek nagyon erőszakos jelenetek egy képregény hasábjain sem, hiába gyengült meg ez az 1970-es évekre. Rozsomák alapból vadállatias szereplő volt, egy mániákus gyilkos vonásaival, de mikor megsebesített valakit a képeken, utólag azzal magyarázták, hogy csak súlyos sebesülést okozott, és nem ölt meg senkit. Az, hogy egy szuperhős embert öljön a Marvel képregények oldalain, lehetetlen elképzelésnek találták. Mégis, az egyik Uncanny X-Men számban Rozsomák megölt egy őrt, amikor ő, Vihar és Árnyék Vadföldre mentek kiszabadítani társaikat. Ezt az előugró karmok hangja, (a szereplő ismertetőjegyévé vált) a “snikt” felirat jelezte. Nem ez volt az egyetlen erkölcsi összekülönbözés az X-men akkori alkotópárosa,  Chris Claremont és John Bynre, és a főszerkesztő, Jim Shooter között. Shooter ragaszkodott hozzá, hogy Rozsomák ellenfelei térjenek vissza valahogy, és állítsák őt bíróság elé az elkövetett gyilkosságokért. Claremont és Bynre visszafogottabbá és racionálisabbá tették őt, de ezek ellenére Shooter ragaszkodott az időzített bombaként viselkedő Rozsomákhoz, ami több felesleges jelenethez vezetett. Mikor végre saját sorozatot kaphatott, megszűntek ezek a visszafogó erők, és tömegeket mészárolhatott le.

 

 

 

Rozsomák népszerűsége miatt sokat szerepelt már videojátékokban, rajzfilmekben és filmekben is, hol szólóban, hol az X-Mennel. A filmvásznon Hugh Jackman alakítja tizenhárom éve, de azt kevesen tudják, hogy mielőtt ő kapta volna meg a szerepet, egy csomó ismert színészt felkerestek vele. Ezek közé tartozik Russel Crowe is, aki túl fárasztónak találta a szerepet a Gladiátor után, illetve Keanu Reeves, aki úgy gondolta, hogy nem rá szabták Rozsomákot. Mel Gibson túl nagy összeget kért, míg Edward Nortonnak nem tetszett a szerep. Dougray Scott neve is felmerült, de ő akkor a Mission Impossibble II-re írt alá. Legelőször Glenn Danzigra akarták osztani a szerepet, de ő nem akarta hanyagolni az együttesét. Rozsomákot a rajzfilmekben és a videojátékokban legtöbbször Steven Blum szinkronizálta, de egy alkalommal Mark Hamill is kölcsönözte a hangját a mutánsnak, a Wolverine’s Revenge című akciójátékban. Magyar szinkronhangjai: Bicskey Lukács (1994-es X-Men rajzfilmsorozat), Csernák János (X-Men: Evolúció), Tokaji Csaba (X-Men: Az újrakezdés) és Sinkovits-Vitay András (élőszereplős filmek, Rozsomák és X-Men anime).

 

 

Rozsomák antihős karakter. Még kitalálói is elismerték, hogy pszichopata. Könyörtelen a küzdelemben, és vadállatként letarol bármit, ugyanakkor nagyon jó stratéga is. A Japánban töltött évei során számos küzdősportot mesteri szinten sajátított el, köszönhetően a szamuráj-kiképzésnek. Kimagaslóan bánik a katanával és számos más fegyverrel. Képzett pilóta és kém. Intelligenciája kimagasló. Hosszú életének köszönhetően számos nyelvvel és kultúrával megismerkedett már, ezért folyékonyan beszél angolul, japánul, oroszul, kínaiul, spanyolul, sájen és lakota nyelven; valamint némi francia, német, vietnami és thai nyelvtudással is rendelkezik. Mivel Rozsomák mutáns, rendelkezik különleges képességekkel. Nála ez az öngyógyító képesség, mely nagyon sok fajta roncsolást képes nagyon gyorsan begyógyítani. Végtagok, izomrostok és agysejtek pótlására is képes, valamint immúnis az alkoholra, tehát akármennyit ihat, sosem részegedik le. A képessége megvédi őt a legtöbb vírustól és méregtől, és az öregedést is lassítja. Az öngyógyítás segítségével élte túl azt a kísérletet, mely során a csontjait adamantiummal (fiktív fémötvözet, a Marvel világának egyik legerősebb anyaga) vonták be. Előugró karmai minden előhíváskor fájdalmat okoznak neki, de visszahúzódáskor begyógyul a felhasított bőr. A csontváz miatt Logan súlya megnőtt, így ütései is megerősödtek. Öt érzéke is jóval fejlettebb egy átlagos emberénél. Első olvasatra legyőzhetetlennek tűnhet, de vannak gyengéi.

 

Rozsomák néhány rozsomákkal a detroiti állatkertben. Vajon melyikük lehet Hugh Jackman?

 

– A fémváz miatt ki van szolgáltatva Magneto mágneses hatalmának.

– A karbonadium fémötvözet nyújthatóbb az adamantiumnál, ezért Vörös Omegával, az orosz gyilkossal nagyon kellett vigyáznia. Omega karjába építettek két, nagyon hosszú csápot, melyek karbonadiumból készültek. Emellett az orosznak életerő elnyelő képessége is volt, mely megbénította Rozsomák öngyógyító erejét.

– Nem nevezhető a legjobb csapatjátékosnak. Jean Grey iránt érzett szerelme miatt gyakran engedett meg magának lekezelő hangnemet Küklopsszal szemben, akivel együtt járt a hölgy. Az őt ért szenvedések sorozata miatt jobban preferálja a magányos életet, ezért gyakran dönt úgy, hogy magánakcióba kezd.

– Rozsomák sem halhatatlan. Ha a fejét levágják, ő is meghal.

 

Rozsomákot imitáló cosplayesek

 

Rozsomák minden negatív tulajdonsága ellenére a hősök oldalán küzd, és tekinthetünk rá úgy, mint egy róninra (gazdátlan szamuráj), hiszen a tisztességes harc és a becsület nagyon fontos számára. Harcias férfi, de meg van benne a gyengédség, hiszen már többször volt szerelmes élete során, de mindegyik szerelmét elvesztette, vagy plátói maradt a kapcsolat.  Emellett több fiatal mutáns lány számára is mentorként, illetve apafiguraként szolgált. Ő tanította többek között klónját – és fogadott lányát – X-23-at, Jubilee-t és Árnymacskát. Röviden: Rozsomák az amerikai képregények ezüstkorának egyik legismertebb és legnépszerűbb figurája lett, kivel nagyon is könnyű azonosulni.

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

 1. benyo47 szerint:

  Újfent rendkívül óvatosan fogalmazom meg problémámat… 🙂

  Előrebocsátom, igaz, nem vagyok Marvel fan, de szeretem az X-Men filmeket. Ezen belül is könnyen engedtem a csábításnak, és nekem is kedvencem a karakter…mármint Farkasé…ööö Rozsomáké.
  Viszont, mint az tudott rólam, kicsit mogorva vagyok, ha többé-kevésbé rejtett lopásokkal, illetve szakmai illetéktelenséggel találkozom az ilyen “műalkotásokban”.

  1. “Az öngyógyítás segítségével élte túl azt a kísérletet, mely során a csontjait adamantiummal (fiktív fémötvözet, a Marvel világának egyik legerősebb anyaga) vonták be. ”
  Nem az öngyógyítással van a bajom. Ez nem teljesen fiktív kategória, a földi biológia ismer hasonló megoldásokat (férgek, gyíkok esetében).
  A fiktív fémötvözettel van bajom. Az a pofátlanság, ahogy a filmes urak egy különben szabványos kiterjesztéssel, egy nemfémes elemből fémeset csináltak. A gyémánt ógörög neve “adamasz”, latin neve “adamas”. A gyémánt viszont, mint az tudott, a szén egyik allotróp módosulata. Adott kristályszerkezetű szénatomok halmaza. A szén nem fém. Ennyi.
  2./ “A karbonadium fémötvözet nyújthatóbb az adamantiumnál, ezért Vörös Omegával, az orosz gyilkossal nagyon kellett vigyáznia.” Mint az tudott a szén latin neve “carbon” (állati szén). Ismét egy különben szabványos kiterjesztéssel, egy nemfémes elemből fémeset csináltak.
  Hmmm…

Vélemény, hozzászólás?