De mégis, mekkorák a kisbolygók?

A lexikon szerint kisbolygó vagy aszteroida a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitest, mely csillag ( a Nap) körül kering. A mi Naprendszerünkben a kisbolygók többsége a kisbolygóövben található; ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül, a Mars és a Jupiter pályája között, illetve a Kuiper-övben, azaz a Pluto környékén helyezkednek el.

De vannak ezek a fránya kisbolygók, amelyek néha veszélyesen megközelítik a Földet. Vagy el is találják. Annyira, hogy földsúrolóknak hívjuk őket. Mint amilyen A 2008 TC3, amely 2008. október 7-én magyar idő szerint 4:46-kor, 12,7 kilométer/másodperces sebességgel érte el a Föld légkörét és körülbelül 37 kilométeres magasságban szétesett. A légkörben felszabaduló energia mintegy 1 kilotonnás robbanásnak felelt meg. Vagy a 2014 RC, amely 2014. szeptember 7-én, magyar idő szerint este 8 óra körül 39 900 km-re megközelítette a Földet. Alig messzebb, mint a műholdak geostacionárius pályája.

Fény

Nem véletlenül említettük ezt a két kisbolygót. Kedvenc összehasonlító videókat készítő cégünk, a Meta Ball Studios elkészített legújabb filmjét, amely a Naprendszer kisbolygóit mutatja be. A sort ezzel a kettővel kezdi és az ismert legnagyobbal zárja. A méretesebbeket már New Yorkhoz hasonlítja, ami valljuk be, egy kicsit ijesztő.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...