Egy faj lassú öngyilkossága: a 10 legdurvább ipari szennyezésfajta (galériával)

Gyógyszerek, színes ruhák, a mindennap használt tárgyakban található fémek… Az iparágak, melyek ezeknek az alapvető, rendkívül fontos dolgoknak az előállításáért felelnek, komoly szabályozásokkal számolhatnak a fejlett országokban, de a fejlődőkben az anyagi haszonszerzés vágya megnyitja nekik a kiskapukat. Ezek egyedül egyetlen vizsgálat helyszínein több, mint 125 millió ember életét veszélyeztetik – íme a 10 legsúlyosabb környezet- és egészségkárósító ipari szennyezés!

10. Textilfestés


Direkt veszélyben: több, mint 1 millió ember, 200 meghatározott helyen.

A veszély természete: A textil- és ruhafestő ipar évente 9 milliárd gallon (azaz kb. 34.200.000.000 liter) vizet használ fel az anyagok színezésére. Megfigyelők szerint az esetek döntő többségében ezt a színezékekkel szennyezett, mérgező vizet egyszerűen beleeresztik egy-egy folyóba, tóba vagy tengerbe. A Blacksmith Institute munkatársai szerint csak ez a gyakorlat egymagában felel a világ vízszennyezésének 20%-áért!

A vízszennyezés ellen harcol Milos Urban Hastrman, a vizek fejedelme című regényének misztikus vízi királya, akit a szláv mitológiából emelt át a modern korba. A tavak ura pedig nem tűri birodalmának tönkretételét…


9. Vegyipar

Elhagyatott vegyiüzem környéke

Direkt veszélyben: 5,3 millió fő 200 vizsgált helyen

A veszély természete: Ez az iparág mindenütt jelen van a világon, gyógyszerektől kezdve nejlonon át mindenféle műanyagig terjed a gyártott termékek skálája. Ezek nélkül a dolgok nélkül sok ember egészsége roppanna össze, sokan meg is halnának, ráadásul a gyártott elemek teszik lehetővé a modern elektronikai eszközök, autók, mindenféle gépek, szatyrok – elképesztő sok minden előállítását. De a vegyipari létesítmények sokszor kontrollálatlanul juttatnak a levegőbe, a vízbe vagy a talajba erősen mérgező anyagokat, toxinokat – amelyek egy idő után valaki tüdejében vagy ételében is megjelennek…

Vegyipar, kémia – az atomokkal való zsonglőrködés mestersége. Tudj meg róla mindent a Kémiai elemek – kalandozás a Világegyetem atomjai között című kötetből:

8. Maga a termékeket előállító gyár

Egy gyár iszapja. Nem egészen az a termékeny erdőtalaj-alap

Direkt veszélyben: 100 vizsgált helyen minimum 3,5 millió ember

A veszély természete: Ez az az alapvető iparág, mely a nyersanyagokból a kész terméket létrehozza (legyen az élelmiszer, elektronikus kütyü, ruházat, stb.). Ahogy a fejlődő országok igyekeznek minél nagyobb szerepet vállalni a világgazdaságban, úgy szorítják vissza a környezetvédelmi szabályzásokat, hogy minél olcsóbbak lehessenek és a nagy cégek náluk állítsák elő a termékeket. Magánál a vegyipari alapanyag-gyártásnál is több szemetet és szennyező anyagot termel – és bocsát ki.

Csapvíz egy gyár krómszennyezés-kibocsátása után

7. Kézműves aranybányászat

Kézműves aranybánya Kambodzsában

Direkt veszélyben: 200 vizsgált helyen 4,2 millió ember

A veszély természete: A bányászat folyamatában higany kerül ki a környezetbe, amely lassan, de folyamatosan párolog, és a tápláléklánc alján levő élőlények (moszatok, növények) útján a halakba, madarakba – emberi táplálékba kerül. Súlyosan szennyező nehézfém!

6. Ipari parkok

A munkások közel költöznek – közel a munkahelyhez, közel a méreghez

Direkt veszélyben: 100 vizsgált helyszín körül 4 millió ember

A veszély természete: Ne a Magyarországon ismert “ipari park” fogalmára gondoljunk! Ezek a helyek tulajdonképpen önálló települések: saját úthálózattal, ellátással és erőművekkel. Alapvetően távol helyezkednek el minden sűrűbben lakott településtől, emiatt egy csomó olyan szabályozás nem él rájuk nézve, amik egy városközeli gyárra igen. Emiatt ezek az ipari parkok a Blacksmith Institute vizsgálatai alapján hatalmas mennyiségű szennyező anyagot bocsátanak ki a levegőbe, a vízbe és a talajba egyaránt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a munkások építkezni kezdtek ezek körül, így saját és családjuk életét és egészségét kockáztatva.

A modern ipar és ipari berendezkedés kialakulása eddig két kiemelkedően nagy forradalomhoz köthető. Ezek története olvasható Neil Morris tankönyvként is használt kötetében, Az ipari forradalomban:

5. Szeméttelepek

Micah Albert fotója Kenyából

Direkt veszélyben: felbecsülhetetlen, de a 150 vizsgált hely körül 3,5 millió fő

A veszély természete: Kell ezt magyarázni? Egy cikkünkben nem rég írtunk a rendkívül veszélyes elektronikus szemétlerakókkal kapcsolatban, de persze a többi ilyen telep is nagyon súlyos környezeti és egészségbeli következményekkel jár. A Blacksmith definíciója szerint a szabályszerűen üzemeltetett telepek “a gyúlékony, mérgező, korrozív, rákkeltő veszélyes anyagokat” különleges feldolgozókba küldik. De van olyan ország is, ahol ilyen feldolgozó nem is létezik…

Dandorra-telep, Nairobi

Ezeken a szeméttelepeken sokszor gyerekek válogatják ki a még használható részeket, és viszik el feldolgozásra, haza. Három ilyen fiatalról szól Andy Mulligan különleges regénye, a Trash:


4. Bőrcserzők

Direkt veszélyben: 100 ellenőrzött hely környékén 1,8 millió ember

A veszély természete: A cserzés folyamán az állatok lenyúzott nyers bőréből és irhájából (=”gerezna”) különféle vegyi anyagok alkalmazásával készítik a ruhának, cipőnek, táskának, stb. alkalmas bőranyagot. A folyamat vegyi anyagokkal teli, szennyező vizet termel,  valamint szilárd hulladékot is (szőr, zsiradék, irha, stb.). A Blacksmith szerint az ilyen vállalkozások java része szabályos, de rengeteg pici, családi(as) üzem is létezik, melyek sok millió ember egészségét sodorják veszélybe a kémiai és biológiai hulladékaikkal.

Fes Medina bőrcserzője

Gyerek játszik egy bangladesi cserzőüzem szeméttelepén, eldobott irhahegyeken. Forrás: Reuters

3. Bányászat és ércfeldolgozás

Ólom, cink és kénszennyezés egy bányánál

Direkt veszélyben: minimum 6,7 millió ember 350 vizsgált helyen

A veszély természete: A bányászat létszükséglet, nem csak a modern világban, mindig is az volt. Azonban melléktermékei iszonyatos hatásúak: egyedül a Blacksmith a teljesség igénye nélkül véghezvitt kutatása 350 olyan helyet talált, amely már rövid távon is tönkre teheti emberek egészségét, a nehézfémszennyezéstől kezdve a használt vegyi anyagokig mindenféle úton-módon.

Álommunkahely: kohó Norilszkban

2. Ólomöntödék

Direkt veszélyben: 2,5 millió ember 70 hely környékén

A veszély természete: Az ólomöntés az a folyamat, amikor az ólomércet kezelik, hogy eltávolítsák belőle a szennyezéseket, majd kohókban forralják és hozzáadnak kémiai reagenseket, hogy fémmé álljon össze. Ez egy finoman szólva is szennyező tevékenység, sok helyen nem is igyekeznek óvintézkedéseket tenni, így emberek milliói kockáztatják a súlyos ólommérgezést (nem is beszélve a levegőbe vagy a vízbe kerülő súlyos mennyiségű szennyező anyagról és ólomról).

Lépj át egy varázslatos világba az Ólompegazus című kötet segítségével:

Kínai ólomöntöde. És nem, a képen nem hajnali köd látható.

El Paso Kohóvárosa, USA. A levegőbe az ólomöntödékből kikerülő ólom megtisztítja a környéket a növényektől

1. Elemek, akkumulátorok újrahasznosítása

Van ilyen rendezett üzem is

Direkt veszélyben: 1 millió fő 100 vizsgált telep körül

A veszély természete: az ólom sok ipari folyamat szempontjából fontos, emiatt ólommal nem rendelkező országok igyekeznek belőle minél többet szerezni. A fejlődő világban sok helyen emiatt kalapácsokkal, baltákkal elemeket és akkumulátorokat bontanak szét, a fémes részeket a szabad ég alatt vagy otthon kiolvasztják és a rendkívül mérgező melléktermékek ellenőrzés nélkül kerülnek a levegőbe és a földbe. Ezek az anyagok olyan szinten károsak, hogy ez a fajta szennyező ipari tevékenység a Blacksmith szerint az első helyet is megérdemli a listában!

És van házilagos bontás… (helyszín: Beetham Dump)

Az imént említett számokról tudni kell, hogy mindössze arányok elképzelésére valók. Az intézet munkatársai természetesen nem tudják bejárni és megvizsgálni az egész Föld összes üzemét és gyárát (sok helyre be se engednék őket, például Norilszkba, ami a mai napig lezárt iparváros), de ha belegondolunk, hogy mondjuk 70 ólomöntöde két és fél millió ember egészségét veszélyezteti, viszont a világon több ezer ilyen van… durva számokat kapunk, és könnyen megérthetjük azt, miért mondják egyre többet a fejlett országokban is azt, hogy ha az emberiség nem lassít le, nem húzza be a féket egy kicsit a fogyasztás terén, egy olyan mindenkire kiterjedő katasztrófával kell farkasszemet nézni, amelyből kollektíven, mint faj, vesztesként jövünk ki…

Kedves galaktika.hu olvasó! Most egy ajándék e-novellával köszönjük meg, hogy meglátogattad honlapunkat. Ehhez az alábbi linken férsz hozzá:

http://galaktikabolt.hu/termek/karinthy_frigyes_legenda_az_ezerarcu_lelekrol_e-novella.html

Hogyan tudod megszerezni? Rövid regisztráció után kosárba teszed az e-novellát, majd amikor véglegesíted vásárlásodat, a “KUPON” részbe írd be ezt az exkluzív kódot: galaktikaolvaso

Ezután a novella ára levonódik a vásárlásodból, majd a “Kizárólag letölthető tartalmakhoz” fizetési opciót választva megrendeled a terméket, s már csak annyi dolgod van, hogy megvárod, amíg kollégánk engedélyezi a letöltést – és máris olvashatod az ajándék novellát!

weather.com nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?