Egy kiállítás margójára

Apropó, most van 210 éve, hogy 1799-ben Pierre-Francois Bouchard, Napóleon egyiptomi hadjárata alatt felfedezte azt a sötét gránitdarabot, amin egy ősi szöveg háromnyelvű fordítása áll, és amit ma már csak Rosette-i kő néven ismerünk. A kő az egyiptomi kikötővárosról kapta a nevét, ahol megtalálálták. E nélkül talán ma sem tudnánk olvasni egyiptomi hieroglifákat.

Volt szerencsém részt venni a Tutanhamon kiállítás sajtómegnyitóján. Számomra a legkellemesebb meglepetés az volt hogy a szervezők elhozták azokat az egyiptológus szakembereket, akik a kiállítás szakmai színvonaláért felelősek. Igazi, vérbeli szakemberek, a szakma krémje. A kiállítás magyarítását nem más vezette, mint Dr. Liptay Éva egyiptológus, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője. Öröm volt hallgatni, milyen lelkesedéssel beszélt a munkáról, a kiállított replikák minőségéről, a kiállítás hiteleségéről.

A kiállítás harmadikként érkezett hozzánk Németország és Spanyolország után, ami szép teljesítmény a magyar szervezőktől, hiszen ők már az elindult kiállítást tekintették meg, amelynek már akkor 2012-ig megvolt a programja, hova utazik. Gondolom a magyar szervezők nem akarták megvárni a 2012-es világvégét.

KTM
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?