Egy rák, amely megmentheti a környezetünket

A Corki Egyetem kutatói felfedeztek egy kicsi rákfajt, amely képes feldolgozni a mikroműanyagot.

Az ír kutatók a mindössze két centiméter hosszú bolharáknál figyelték meg, hogy nemcsak elfogyasztja a mikroműanyag szemcséket, de hihetetlenül gyorsan lebontja nanoműanyaggá. 96 óra alatt kisebb darabokra bontja, mint egy sejt.

Eddig csupán azt sejtették, hogy főként lassú fizikai folyamatoknak, mint a napfény és a hullámzás bonthatja le a műanyagokat, de ez évekbe, évtizedekbe telhet.

Három éve kezdték el tanulmányozni a rákot, és őrültségnek tűnt, hogy ezek a kicsiny állatok képesek lebontani a műanyagot. De a vizsgálatok kimutatták, hogy a műanyag darabkák alkották az állatok gyomrában felgyűlt műanyag körülbelül kétharmadát.

Helyet! Helyet!

A teszteléshez gömbölyű polietilén mikroszemcséket használtak, amelyek a műanyag palackok általános összetevői. Minden egyes mikroszemcséhez fluoreszkáló festéket tapasztottak, hogy a műanyag elfogyasztását és lebontását mikroszkóppal követni tudják.  A mikroszemcséket a rákfélék egy mikronnál kisebb, nanoméretű műanyaggá bontották le.

A bolharákok álkapcsaikkal megőrölve megeszik a műanyagrészecskéket, és azok eljutnak az emésztőrendszerbe. De az még tisztázatlan, miként bontják le ezek az állatok a műanyagot. Ez még tanulmányozásra vár.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...