Hawking: ha nem hagyjuk el a bolygót, végünk

Stephen Hawking április 16-án elöadást tartott a Kaliforniai Technológiai Intézetben. Az emberek 12 órával a kezdés elött már sorban álltak – a csúcsidöben ez a sor több, mint fél kilométer hosszú volt.

Egy második termet is megnyitottak sebtiben, és egy hatalmas területre kihangosították az eseményt (csak itt ezer ember hallgatta az előadást). Beszámoltak valakiről, aki a sorban álló, ülőjeggyel rendelkezőknek 1000 dollárt ajánlott a jegyükért (ez kb. 200.000 Ft) – és senki nem adta át neki.

Hawking egy afrikai teremtésmítosz felidézésével kezdte, aztán hamar rátért az olyan nagy kérdésekre, mint hogy “Miért is vagyunk itt?”. Rámutatott: sok ember még a mai racionális korban is vallásosan reagál a világ keletkezésének kérdésére. Egy ponton feltette: “Mit csinált Isten az isteni teremtés előtt? A poklot építette azoknak, akik föltesznek ilyen kérdéseket?”

A történelmi-vallásos filozófiai áttekintés után olyan modern elméleteket cáfolt meg, mint Fred Hoyle és Thomas Gold ún. “steady-state” teóriája, mely szerint az univerzumnak nincs kezdete vagy vége, hanem spontán létrejövő anyagból öröktől fogva örökké újabb és újabb galaxisok jönnek létre. Ezek, és több más elmélet Hawking szerint már a legújabb űrteleszkópos felvételek, vizsgálatok alapján sem állja meg a helyét.

Rövid kozmológiai és relativisztikus fizikai “képzés” után a Big Bangről is beszélt. Elmondta, hogy 1980-ban ő és fizikustársa, Roger Penrose bebizonyította, hogy az idő a szingularitás pillanatában már elindult – ebbe illeszkedik a világ jelenlegi koráról alkotott képünk is.

Ezután a Richard Feynman nevével (is) fémjelzett M-elméletről szólt. Eszerint a semmiből több univerzum jön létre, sok lehetséges történelemmel és létezésbeli állapottal. Ezek nem mindegyikében lehetséges az élet, és még kevesebben az olyan komplex élet, mint az emberi – azt is megemlítette, hogy boldog, hogy ebben az állapotban létezhet.

Emellett Hawking ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hiába hőbörgünk ilyen vagy olyan oldalról a múlt ellen – a jövőnk a tét, ha nem megyünk ki a világűrbe amint lehet:

“Az emberiség jövője érdekében tovább kell haladnunk a világűrben! Nem hiszem, hogy túlélhetnénk még ezer évet anélkül, hogy elhagynánk törékeny bolygónkat.”

Híres, többször hangoztatott buzdítása mellett ismét utalt arra, hogy véleménye szerint semmi szükség nem volt az univerzum létrejöttének istenekre, vagy felsőbb lényekre – a kozmosz törvényei egyszerűen életre hívhatták a semmiből a valamit.

space.com nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Ez igaz. Csak nem effele megyunk. És emellett a scizofrenia kérdését is meg kell oldani. És hogyan gondolja az urbemenetelt hawking?

Vélemény, hozzászólás?