Elgondolkodtató regény a szomszédból

2013-ban jelent meg a horvát író, Luka Bekavac második könyveként a Viljevo, amely 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díjat. A regény most magyarul is megjelenik Titkosírás címmel.

A szerző 1976-ban született a horvátországi Eszéken. A zágrábi egyetemen tanít világirodalmat, de emellett különféle újságok, folyóiratok, kiadványok, rádióműsorok és fordítások is kötődnek nevéhez.  Első könyve 2011-ben jelent meg Drenje címmel, a sikert viszont a most nálunk is megjelenő történet garantálta. Bár a két könyvnek bizonyos szinten köze van egymáshoz, ugyanakkor önálló művekként is értelmezhetők.

A Titkosírás egy roppantmód érdekes regény, köszönhetően a thrillerbe illő és paranormális elemeknek. A történet nagysága éppen a bizonytalanságaiban és kétértelműségeiben rejlik, így jobb, ha spoilermentesek maradunk.  Azt viszont elmondhatjuk hogy a cselekmény három elkülönülő részre épül, melyek műfajukban is eltérnek egymástól. Először is egy nő narrációját kapjuk a disztópikus jövőből, ezt átiratok leírásának sora követi, végül egy fiktív tudományos folyóirat cikkét olvashatjuk, amelyben épp a második részben taglaltak elemzésére törekszik a szerző.

Lenyűgöző munka, olyan, ami után – a kétértelműségek és homályos részek okán – sokáig gondolkodunk még az olvasottakon.

Valamikor 1943 augusztusában egy eszéki rádióállomáson titokban dolgozó aktivisták különös zajokra, neszekre lesznek figyelmesek a rádióhullámokon szörfözve. A sustorgásból kibontakozik egy női hang, akivel beszélgetni kezdenek. A titokzatos kommunikáció két világ között zajlik. A töredezett női hang a szlavóniai Villyóról érkezik, talán egy másik korból, egy romos házból, ahol két nővér él a természet ölén, akik valami katasztrófa elől menekültek fejvesztve a lakatlan településre. A fiatalabbik lány magnóra mondott monológja, a talányos, idegen világok közti rádióbeszélgetés átirata és egy tudós 1949-re datált akusztikai tanulmánya olvasható a horvát Luka Bekavac Európa-díjjal jutalmazott, trükkös regényében, mely a kommunikáció rejtelmeiről szól, háttérben egy homályban maradó történelmi és természeti katasztrófával.

Facebook hozzászólások

You may also like...