Elhunyt a képregénylegenda, Steve Ditko

Elhunyt a képregénylegenda, Steve Ditko. A Pókember és Doctor Strange megalkotóját halva találták New York-i lakásában június 29-én, de akkor már valószínűleg két napja életét vesztette. A férfi 90 évesen távozott közülünk.

Stephen J. Ditko 1927. november 2-án született a pennsylvaniai Johnstownban. Édesapja egy acélkohóban dolgozott, anyja háztartásbeli volt. A képregények iránti érdeklődése apja révén ért el hozzá is, aki imádta a Prince Viliantot, illetveBatmant ésSpiritet is, mely kettő épp akkor futott be, amikor Ditko tinédzser éveibe lépett.  A középiskola után a hadseregben szolgált, azt követően pedig 1950-ben New York városába költözött és Jerry Robinsontól, számos Batman karakter – mint Joker – megalkotójától tanult. 1953-tól már hivatalosan is képregényművészként dolgozott.

Hogy mit köszönhetünk neki?

1961-ben Ditko Stan Lee-vel megalkotta Pókembert. Lee a Marvel Comics főszerkesztőjeként Ditkonak adta a feladatot, miután nem volt megelégedve Jack Kirby pókerővel felruházott tini szuperhősével. Így Pókember kinézete – az öltözéke, a hálókilövő, a piros-kék megjelenés – teljes egészében Ditkohoz köthető. Az új szuperhős először az Amazing Fantasy 15. számának lapjain mutatkozott be. Pókember meglepően jó fogadtatást kapott, követte is rögtön a The Amazing Spider-Man. Sorra teremtette a Pókember világának karaktereit, mint Octopus, Homokember, Gyík vagy Zöld manó.

1963-ban hozta létre a szürreális és pszichedelikus karaktert, Doctor Strange személyében. A karakter a Strange Tales 110. részében debütált. Később Ditko otthagyta a Marvelt Lee-vel való nézeteltérésük miatt, melynek okait homály fedi. A páros több évig nem beszélt. Habár az utókor találgat, Ditko soha sem mondta el saját nézőpontját az üggyel kapcsolatban, Lee pedig azt állította, nem érti a kilépés okát.

Ditko így áttért a DC Comics csapatához és más kisebb, független kiadókhoz. 1979-ben viszont újra visszatért a Marvelhez, ekkor született Machine Man és Micronauts, és egészen a 90-es évekig szabadúszóként itt folytatta munkásságát. Legutolsó karakterei között megismerhettük Squirrel Girlt 1992-ben, aki közkedvelt figurává vált az elmúlt években.

A Marvelnél eltöltött időszak után Ditko talán az 1967-es Mr. A kapcsán volt leginkább ismert.  A karakter Ayn Rand objektív filozófiáját testesítette meg, amelynek Ditko lelkes híve volt a 60-as évek közepétől. Más objektivizmus-inspirálta jellemeket is megformált Ditko, mint Hawk és Dove, a Creeper vagy Question – mindnyájukat a DC Comics számára.

Később, a visszavonult Ditko kerülte a nyilvánosságot, már az 1970-es évektől rendszerint visszautasította az interjúfelkéréseket. A 2016-os Doctor Strange film kapcsán a rendező, Scott Derrickson azt mondta, nem közelítettek Ditko felé, mivel ő visszavonult és szándékosan maradt távol a reflektorfénytől. A rendező azt is hozzátette, hogy reméli, bárhol is van Ditko, megnézi a filmet, mivel az ő tiszteletének áldoztak a munkával.

Ditko egyébként haláláig folytatta az írást és a rajzolást manhattani stúdiójában, ezek a munkák viszont nem kerültek publikálásra.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...