Miniinterjúk – T. R. Salty

Lőrinc L. Lászlót 80. születésnapja alkalmából a Metropolis Media egy különleges kötettel lepte meg. A könyvben 12 olyan író egy-egy novellája olvasható, akik a szerző rajongói is egyben. A kötetek szerzőivel villáminterjúkat készítettünk, Következő szerzőnk T. R. Salty.

 1, Mióta ismered/olvasod Lőrincz L. László műveit?

Erre pontosan emlékszem. Általános iskola 8. osztályában olvastam a Hosszú szafarit és a Nagy Kupola szégyenét, 1986-ban, középiskolás koromban került a kezembe a Karvaly árnyékában. Majdnem egy évbe telt, mire rájöttem, nem angolszász, hanem magyar szerzőről van szó – akit amúgy már ismerek. Azóta majdnem minden regényét, novelláskötetét elolvastam, amihez hozzájutottam.

 

2, Melyik műve inspirálta a novelládat, hogyan merítettél a művéből vagy műveiből ötletet?

Nem egy konkrét, hanem a Himalájában, Bhutánban játszódó krimik. Leginkábba a Sindzse szeme és a Lebegők. A történeteinek a logikai ívét, hangulatát igyekeztem megragadni három fontosabb, a regényeiben gyakran feltűnő szereplővel – akiket viszont nem tettem főszereplővé, és a történetbe is elhelyeztem egy csavart.

 

3, Mennyire áll közel hozzád ez a stílus? Mennyire kellett kilépned saját kereteidből?

Nagyon hasonló stílusban írunk, tehát ez nem okozott gondot. Viszont én szeretem jobban árnyalni a történéseket, szereplőket, így nagyon komolyan kellett sűrítenem (ami nem ment mindig könnyen). Azonban, hogy az eredetiség is meglegyen, az én-elbeszélés helyett (ami a Lawrence-regényekben alap) kívülálló mesélőt alkalmaztam. Így talán tudtam árnyalni egy kicsit az egyik legfontosabb karaktert is, illetve egy teljesen más szemszögből bemutatni – úgy, ahogy az én elképzeléseimben él.

A jádekoponyák szigete

4, Melyik a kedvenc Lőrincz/Lawrence regényed/novellád?

A regények közül a Sindzse szeme és a Huan-ti átka, illetve nagyon szeretem (a noire-os hangulat miatt) a Föld alatti piramis első részét. A novellák közül a Szeméttelep, illetve A Nagy Kupola szégyene visz mindent.

 

5 Melyik szerzőt szereted jobban: Lőrinc L. Lászlót vagy Leslie L. Lawrence-et?

Én először Lőrincz L. Lászlót ismertem meg, a sci-fi írót. Később jöttek csak a kalandregények. A 80-90-es években úgy érzem, más úton járt mint sci-fi író, és máson mint kalandregény író, ami nagyon tetszett. A 2000-es évektől inkább a krimijeit olvastam/olvasom, mert akkortól a sci-fijei is kezdtek egyre inkább erre a zsánerre hasonlítani, és a stílusok között sem volt különbség. Így (bár az alapötlet mindig zseniális) már nem éreztem/érzem annyira eredetinek a fantasztikus műveit.

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...