Emberiség vs. robotok – már elkezdődött! II. rész

A cikk első felében Eben Moglen biztonságtechnikai szakértő elkezdte felvázolni, hogy véleménye szerint Asimov robotikájának első törvényét visszamenőleg be kellene építeni a robotokba – azokba a mindennapi gépekbe, amelyeket használunk, hogy azok ne tudjanak ártani a felhasználóiknak.
Bár Moglen nem tér ki részletekre, látjuk, mire gondol: iPhoneokra, amik – be nem vallottan – letárolják folyamatosan a tartózkodási helyünket, hálózatüzemeltetőkre, akik rendőri vagy karhatalmi erőknek tömegével adnak el információkat, vagy gyenge hang- és adatkommunikációs kódolásra, amiről úgy vélik, feltörhető. Értjük, hogyan dolgozik ellenünk a saját, megvásárolt telefonunk…

Hogy nyerjük vissza az uralmat? Az Apple kisdiktátorkodó iOS-ét Androidra cserélve még sehol sem vagyunk. Moglen szerint “az Android elsődlegesen a hálózatüzemeltetőknek nagy ajándék, nem az egyéneknek. A Google és a Verizon vannak jó helyen, az Android nekik ad több erőt – nem neked.”

A helyzet pedig már most súlyosabb, mint hinnénk, hiszen nem elegendő az iPhoneok és Androidos gépek szoftverének “szabaddá tétele”. Moglen szerint: “Az olyan, mint levenni a robotról a fedőlapokat. Mélyebben kell a dologba belemennünk, a készüléken át a felhőbe magába, és el kell érnünk, hogy úgy működjön, ahogyan az embereknek van rá szüksége, ne úgy, mint ahogy a hálózat működtetőinek.”

 

Moglen egyáltalán nem a visszafogott kijelentéseiről és nézeteiről híres a digitális szabadság ügyével kapcsolatban. Steve Jobsot például “erkölcsi szörnyeteg”-ként írta le, míg Mark Zuckerbergről (a Facebook alapító-tervező-tulajdonosáról) kijelentette, hogy “egy kis gazfickó kapucnis pulcsiban” aki “több kárt okozott az emberi fajnak, mint bárki más a saját korában”.

Az elmúlt pár évben Moglen az ún. FreedomBox projekten dolgozott, ami egy olcsó, kicsi, plug-in rendszerű számítógép volna, amely sijjak decentralizáltabb és névtelenebb internetet hoz létre: kódolja az e-maileket, és a Tor anonimizációs rendszeren át futtatja az adatforgalmat, emellett a social media alkalmazásokat inkább a Facebook-ellenlábas Diaspora rendszerein át irányítja, így megosztott gépek központ nélküli hálózatán.

És hogy lesz-e ebből mobilhálózat is? Nem egészen, mondja erre Moglen: “Ez nem egy technológiai vagy technikai fejlesztés. Ez jogi és etikai projektek megbeszélése olyan emberekkel, akik nyilván érteni fogják a szükséges szoftverírási mellékágakat is. Javasolni fogom ezeket a dolgokat ott, ahonnan erednek a társadalmi erők. Egyes politikai kiigazítások már nagyon, nagyon elkéstek.”

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?