Erdőtüzek: rekordméretű környezetszennyezés

A Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe. A tavalyi évhez viszonyítva egyharmaddal több klímabefolyásoló gáz szabadult fel. A sarkkörön túli tüzek is jelzik, hogyan változik az éghajlat és a környezet a térségben.

a Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat tudósainak globális tűzeset-asszimilációs rendszerének adatai szerint a szén-dioxid-mennyiség, amely az Északi-sarkkör mentén fellángolt tüzekből eredt, 2020 január 1. és augusztus 31. között elérte a 244 megatonnát. Összehasonlításként: a 2019-es teljes érték 181 megatonna volt a térségben.

Az észlelt tüzek legnagyobb része az oroszországi Jakutföldön pusztított a tudósok szerint. Itt “átlag fölötti” intenzitással égtek a tüzek augusztusban.

Távoli tűz I.

A kutatók tavaly nyáron észlelték, hogy az Északi-sarkkör mentén nagy tüzek pusztítanak a természetben, különösen Szibériában. Idén azonban még ennél is jelentősebb intenzitású tüzeket figyeltek meg július második felében és augusztus első heteiben a térségben. Ez az időszak volt a tüzek csúcspontja.

A tüzek veszélyes füstje nagyobb területet borított be, mint Kanada egyharmada. A szakértők szerint a tüzek eredete bizonytalan, akadnak közöttük úgynevezett zombitüzek is, amelyek a föld alatt izzanak, és a téli időszakot is átvészelik.

Távoli tűz II.

A környezet melegebbé és szárazabbá vált, ez kedvez a tüzeknek, s ha egyszer lángra kaptak, hosszú ideig égnek háborítatlanul. A tüzekből származó füst rengeteg légszennyező anyagot tartalmaz, ami az időjárástól függően nagyon hosszú utat képes megtenni. Átkel az Északi-tengeren és elér egész Észak-Amerikáig. A keletkezésétől több ezer kilométerre élő populációt is érinti.

Facebook hozzászólások

You may also like...