És majdnem repül az autó

A japán elektronikai óriáscég, az NEC újságírók jelenlétében tesztelte repülő autóját.

A világ legnagyobb tech vállalatai között őrült versenyfutás zajlik a repülő autó kifejlesztéséért.  A fejlesztések egyik fő csapása a repülő drónokhoz hasonló önvezető személyszállító jármű kifejlesztése.

A japán vállalat által bemutatott jármű 3,9 méter hosszú, 3,7 méter széles és 1,3 méter magas.  Valójában elég furcsa dolog autóról beszélni, hiszen ez a prototípus nagyjából úgy néz ki, mintha egy háromkerekű robogót kereszteztek volna egy drónnal, és felfújták volna jó nagyra.

A járművet meglehetően furcsa körülmények között tesztelték. Egy magas drótkerítéssel övezet területen emelkedett fel, de úgy, hogy kötelekkel a földhöz volt rögzítve. A mérnökök szemlátomást tartottak a jármű elszabadulásától. A gép némi tétovázás után három méter magasra emelkedett, majd ott lebegett. Körülbelül egy perc leteltével leereszkedett.

 

A kísérlet során a járműben nem ült senki, szépen bemutatta önvezető képességét. De egyúttal megmutatta a technológia buktatóját is, nemhogy utas szállítására nem alkalmas még, de a beépített akkumulátorok ereje is csupán egy perces repüléshez volt elegendő.

A jármű fejlesztése már négy éve folyik, és a projekt vezetője szerint a járművet nem az NEC fogja gyártani, hanem átadja a technológiát egy startupnak. A fejlesztők bíznak benne, hogy 2030-ban már az utcákon is találkozhatunk a járművel.

Facebook hozzászólások

You may also like...