Megvalósuló sci-fi technológiák

A rohamtempóban gyorsuló technikai fejlődés egyre több területen éri utol a sci-fit.

Lassan már összeszámolni is nehéz, hány olyan technológia, találmány valósult meg, vagy áll a tömeges elterjedés küszöbén, amelyekkel korábban fantasztikus művekben találkozhattunk. Íme egy kis körkép – a teljesség igénye nélkül.

Energiafegyver
A sci-fi hőskorában egyetlen alkotás sem létezhetett egy jó kis lézerpisztoly, ionágyú vagy más energiafegyver nélkül. Nos, az Egyesült Államok haditengerészete lézeres fegyverrendszert telepít a Perzsa-öbölben állomásozó csatahajóira, hogy ellenséges drónokat és más hajókat tudjanak vele kilőni.

Védőruha megfigyelés ellen
Mintha a William Gibson féle Neurománcban már olvastunk volna ilyesmiről… Nos, Adam Harvey designer kidolgozott egy “lopakodó” ruhacsaládot, amely akadályozza, illetve zavarja a hőkamerákat és az arcfelismerő rendszereket.

Fénykard
Tavaly ősszel futótűzként terjedt a hír, hogy a Harvard és a MIT kutatói megcsinálták a fénykardot. Na jó, majdnem… Mindenesetre sikerült olyan környezetet teremteniük, amelyben a fotonok interakcióba kerülnek egymással: úgy viselkednek, mintha tömegük lenne és molekulákat tudnak alkotni. Nos, első lépésnek elég jól hangzik ahhoz, hogy a fényből egy jó kis kardpengét készítsünk.

Exoskeleton
A holnap határa című filmben is szereplő eszköz a valóságban is egyre népszerűbb. Az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is élesben működnek ilyen eszközök. A legtöbb esetben egészségügyi okokból, katasztrófahelyzetekben vagy katonai célokra használják őket. Néhány cég, köztük a Panasonic, már a nagyközönségnek is fejleszt exoskeletont. A Cyberdyne System pedig – igen, ők azok, kik ki fogják fejleszteni a Skynetet – nemrég kezdte meg HAL 5 elnevezésű, a teljes testet kívülről erősítő és segítő rendszerének kórházi tesztjeit.

Hibernálás
Az USA-ban több kereskedelmi célú szolgáltató is működik, amely vállalja elhunytak hibernálását. Talán a leghíresebb lefagyasztott személy a 2002-ben távozott amerikai baseball legenda, Ted Williams, akinek a fejét és testét külön-külön tárolták el abban a reményben, hogy a tudomány egyszer majd képes lesz a felélesztésére.

Védőpajzs
A NASA kutatásokat végzett annak érdekében, hogy plazma-alapú energiamezőkkel tudja megvédeni a sugárzástól a földkörül pályán keringő űrhajóit. Portugál kutatók mágneses mezőbe zárt plazmával kísérleteztek. Inspirációként a Föld szolgált, hiszen bolygónk mágneses mezeje védőpajzsként óv minket a napból érkező töltött részecskék gyilkos hatásától.

Űrállomás
Oké, még nem úgy néz ki, mint a 2001: Űrodüsszeia vagy az Elysium gigantikus, körben forgó űrállomása, de már akkor is akad egy-két űrállomásunk.

Kibernetikus implantátumok
Újabb terület, ahol rendkívül gyorsan szaporodnak az eszközök. Egy igen érdekes példa az Advanced Bionics Naida CI system elnevezésű implantátuma. A fül mögé helyezhető hallókészülék ugyanis bluetooth kapcsolattal küldi át az információkat közvetlenül a hallóidegnek.

Hordható számítógépek
A technológia honlapok egymásután számolnak be a legkülönfélébb okosóra projektekről, és néhány ilyen eszköz már kapható is a boltokban. A 2014-es Consumer Electronics Show-n külön szekciót szenteltek ennek a termékcsoportnak.

Hátrakéta
Már nem csak Boba Fett repkedhet személyes hátrakétával: számos légi-, kaszkadőr- és technológiai bemutatón találkozhatunk vele. Ugyanakkor még nem elég olcsó és biztonságos ahhoz, hogy praktikus legyen mindennapi használatra.

Elzárt városok
Számos SF-ben előfordulnak olyan városok, amelyek vagy a túlnépesedés, vagy valamilyen világkatasztrófa miatt emberek millióinak adnak otthont valamilyen összezsúfolt, elzárt helyen, nem ritkán a föld alatt. Nos, Montreal föld alatti városában több mint 30 kilométernyi alagút köt össze lakásokat, hoteleket, irodákat és boltokat. Minden bizonnyal ez a világ legnagyobb földalatti komplexuma.

Digitális agy
Mind az emberi tudat számítógépbe táplálása, mind a mesterséges intelligencia örökzöld téma a sci-fiben, legutóbb a Transzcendens című filmben találkozhattunk vele. Nos, tudósoknak már sikerült limitált képességű neruális hálózatot kifejleszteniük, bogarak és rágcsálók idegrendszere alapján. És van olyan kutatócsoport, amely valóban az emberi agy digitalizálásán dolgozik.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?