És New Yorkot elpusztította egy aszteroida

Május első hetében Marylandban tartották meg a bolygóközi védelmi konferenciát. A találkozót minden évben megrendezik, hogy a szakértők kitalálhassák, hogyan lehetne megmenteni a Földet az aszteroida becsapódásoktól.

Minden évben szimulációs gyakorlatot is tartanak. 2013-ban nem sikerült megmenteni a Francia Riviérát, 2015-ben megsemmisült Banglades fővárosa, Dakka, de 2017-ben sikerült megmenteni Tokiót.

Az idei szimuláción a NASA, az Európai Űrügynökség és tucatnyi más szervezet mintegy kétszáz tudósa, kutatója és mérnöke vett részt a játékban, amelyet a NASA egy mérnöke készített.

A szimuláció hétfőn kezdődött egy 100-300 méter átmérőjű aszteroida felfedezésével, és a durva számítások szerint egy százalékos esély volt arra, hogy 2027. április 29-én becsapódik a földbe. Ahogy a képzeletbeli hónapok a szimulációban peregtek, az óriási űrszikla becsapódásának valószínűsége először 10 százalékra, majd 100 százalékra emelkedett.

2021-ben a NASA szondát indított az aszteroida felderítésére. Az év végére megállapították, hogy a szikla Denver városát fenyegeti pusztulással.

Az Egyesült Államok, Európa, Oroszország, Kína és Japán hat “kinetikus bomba” építésében állapodott meg, hogy ezek az aszteroidába csapódva megváltoztassák annak pályáját.

Az építés és a megfelelő indítási ablak kivárása időbe telt, és a rakétákat 2024 augusztusában indították. Háromnak sikerült elérnie az aszteroidát. Az irányváltás sikerült, de egy darab letört, és az USA keleti partja felé tartott.  Az Egyesült Államok nukleáris rakétát akart küldeni, de a politikai nézeteltérések miatt ez a terv dugába dőlt.

A hatvanméteres aszteroida 69 000 km/órás sebességgel lépett a légkörbe és New York felett 15 kilométeres magasságban felrobbant. A robbanás ereje ezerszerese volt a hirosimainak. 15 kilométeres sugárban minden elpusztult, a halottak száma 6,8 millió.

A szimuláció során kérdések százai bukkantak fel, amire meg kellett volna találni a megoldást. Például olyan problémával is szembesültek, hogyan lehet 10 millió embert evakuálni, de felmerültek pszichológiai, biztosítási és jogi kérdések is.

Az ilyen szimulációk alkalmasak arra, hogy a világ felkészülhessen arra, hogy mi a teendő, ha egy ilyen helyzet áll elő. Mert a tudósok szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem hogy mikor.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...