Fantasztikusan sikerült az új Netflixes Dark Crystal előzménysorozat!

A Dark Crystal egy 1982-es kultusz film, ami egy olyan fantasy világba kalauzolt minket, ahol báb karakterek küzdöttek meg egymással a maguk igazáért, egy kőkemény fantasy világban, ami első ránézésre gyerekesnek tűnhet, de szinte visszataszítóan véres, és helyenként gyomorforgatóan grafikus és így teszi élővé a bábjátékot.

A 2019-es Netflix adaptáció egy előzménysorozat, ami a régmúltba kalauzol minket, amikor még az igazság kristály megrontói, a skeksisek hatalmuk teljében vannak. Az óriási madarak, természetellenesen hosszú ideje éltek már, mert a bűvös kristály erejét magukba szívták, viszont most az kiürült, és az élőkből akarják kiszívni az életet, hogy örökkön örökké élhessenek. A skeksisek célja tehát a haláltól való menekülés, az örökké valóság. Viszont amikor egy csapatnyi gelfling, vagy a magyarított változatban koboldok magukra veszik a felelősséget, hogy gátat vessenek az óriásmadarak népirtó tevékenységének, és ennek az erőfeszítést követhetjük szem előtt a Dark Crystal sorozatban.

A sorozat karaktereit 95%-ban csak bábjáték kelti életre, és a hátterek CGI-al, tehát számítógépesen lettek létrehozva. A Netflix kétségtelenül nem spórolt ezen az alkotáson, vizuálisan lélegzetelállító, színes, és izgalmas a Dark Crystal világa. Talán az első pár részben volt nehéz csak megszokni azt, hogy a bábok arca ugyebár mozdulatlan, és 80%-ban a színészek hanglejtése árulja csak el a karakterek érzéseit, de ha hozzászokik a néző, akkor páratlan élményben lesz része, hiszen olyan színészek közreműködésével készült a sorozat, mint a Star Warsból ismert Mark Hamill. Kivételesen, a magyar szinkron is fenomenálisan sikerült, még azt is meg merem kockáztatni, hogy jobb a magyar szinkron, mint az amerikai, bár az továbbra is zavaró tényező, hogy a gelflingeket, koboldoknak fordították.

 

 

A Netflix nem csak a vizualitásra, meg a szinkronszínészekre adott, hanem az írókra is. Szinte magába szív a történet, és olyan jó ritmusa van a cselekményeknek, hogy sosem unatkozunk, és mindig várjuk a következő részt. Talán egy kicsit sok időt töltöttünk a gyomorforgatóan gonosz skeksisekkel az évad második felében, de végtére is ők voltak a legizgalmasabb karakterek, így ez érthető. Ha valami igazán fantasztikus sorozatra vágysz, mindenképpen nézd meg az új Dark Crystal sorozatot, ha túl jutsz azon, hogy bábokról van szó, egy hihetetlen élményben lesz részed.

Facebook hozzászólások

You may also like...