Fegyver készül Clarke egy Földfényben megírt ötletéböl

Sir Arthur C. Clarke írásairól sokszor mondják, hogy már-már prófétai módon volt képes technológiai újdonságokról írni. 1945-ben a geostacionárius kommunikációs műholdról írt – most maga a Pentagon fejleszt egy általa kieszelt fegyvert!

A Pentagon DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) nevű szervezete egy igen veszélyes Arthur C. Clarke-elképzelés megvalósításán dolgozik.

Az 1955-ben írt, nemsokára a Galaktikánál megjelenő Földfényben (szpojler riadó!) van egy csatajelenet, amikor egy holdbázist támad meg három űrhajó. Az űrcsatában a védelmet vezető parancsnok beveti a Stiletto-t, amely olyan mint egy szilárd fényoszlop, és ami úgy szúrja fel az egyik űrjárművet, mint a rovartudós egy lepkét a tűvel.

A stiletto eredetileg egy reneszánsz korabeli szúró-tőr, kifejezetten a páncélzat alá való bedöfésre szolgált. Clarke-nál ugyanezt teszi – űrhajókkal: tulajdonképpen egy sugár nagyon forró, olvadt fémből, amit a (súrlódásmentes) világűrbe több száz km/másodperc sebességgel lőnek ki elképesztő erejű elektromágnesekkel.

Ez pedig olyannyira reális, működőképes dolog, hogy Clarke terve alapján a DARPA egy Magneto Hydrodynamic Explosive Munition (MAHEM) nevű dolog kifejlesztésén dolgozik, ami a Stiletto alapelve szerint működik. Erős mágneses mezők lőnek ki vagy egy vékony sugár olvadt fémet, vagy egy olyan darabkát, amely repülés közben áramvonalassá válik. A Földfény Stilettojával ellentétben ezek a mágneses mezők nem hatalmas vezetőkből erednek, hanem egy-egy robbanással hoznák őket létre.

Ez az elképzelés emlékeztet létező fegyverekre, melyeknek becsapódó lövedéke egy sugárnyi olvadt fémmel hatol át erős páncélzatokon is. Ilyen a HEAT (High-Explosive Anti-Tank), amely egy olyan páncéltörő lőszer, amit a második világháború bazookája óta használnak.

A MAHEM-et is úgy képzelik el jelenleg, hogy ágyú helyett valami hordozóeszköz juttatná el a célba. A DARPA szerint “a MAHEMet egy rakéta vagy bomba vagy valami más ilyen platform tartalmazhatná és eljuttathatná közel a célponthoz csapásmérésre és pusztításra”.

Bár mi a Végső bizonyítás vértelen EMP-fegyvereit szívesebben látnánk megvalósulni, mint egy tízezer fokra hevített vas-sugarat, Clarke mérnöki tudása és elképzelései továbbra is lehengerlőek!

newscientist nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?