Felfedezték a világ legrégebbi erdejét

A Binghamtoni Egyetem, a New York Állami Múzeum és a Cardiffi Egyetem szakemberei a világ legöregebb fosszilis erdejének maradványait fedezték fel. A maradványokat egy elhagyatott kőfejtőben találták meg a New York állambeli Cairo városa közelében.

Az erdőség 386 millió évvel ezelőtt a mai New York államtól egészen Pennsylvanián túlra terjedhetett ki. A maradványok körülbelül 2-3 millió évvel idősebbek, mint az eddigi rekordtartó. Érdekesség, hogy az eddigi csúcstartó is a közelben fedezték fel, a lelőhelye a New York állambeli Gilboában van, körülbelül 40 kilométerre Cairótól.

A Catskill-hegység lábánál elterülő elhagyatott kőfejtőben a kővé vált erdő több mint háromezer négyzetméternyi területét térképezték fel .A vizsgálatok szerint az ősi erdő legkevesebb két fatípusnak adott otthont: a páfrányok és zsurlók őseinek tekintett, mára kihalt cladoxylopsids növénycsoport, valamint a páfrányokéhoz hasonló levelű, szintén kihalt növénynemzetség, az Archaeopteris képviselőinek. Emellett egy harmadik növénytípusból is találtak egyetlen fosszilis példányt, amelyet azonban egyelőre nem sikerült azonosítaniuk, de valószínűleg a korpafüvek közé tartozhatott.  Mindhárom növénytípus kizárólag spórákkal szaporodott.

Sikerült az Archaeopteris fák hosszú “látványos” és kiterjedt gyökérhálózatát is feltárni,  amely helyenként több mint 11 méterre is elnyúltak. A hosszú életű fás gyökerek átformálták át a növények és a talaj kölcsönhatását, kulcsfontosságú szerepet játszva az erdők és a légkör “közös” evolúciójában.

Mivel a területen rengeteg megkövesedett halmaradványt is találtak, a kutatók azt valószínűsítik, , hogy az ősi erdő egy áradás nyomán pusztult ki.

Facebook hozzászólások

You may also like...