Felfedezték Egyiptom legősibb települését

A Nílus folyó deltájában megtalálták az eddigi legősibb település maradványait. Az egyiptomi-francia régészcsoport által feltárt terület már a kőkorban lakott volt, messze megelőzve a fáraók uralta egyiptomi birodalmat. Az újkőkori falu maradványait a Tell el-Samara régészeti lelőhelyen tárták fel, Kairótól mintegy 140 kilométerre északra.

Bár sok forrás ötezer évnél is idősebb településről ír, valójában sokkal régebbi. A település egészen a fáraók második dinasztiájának a koráig (kr.e. 4200-2900) lakott volt, vagyis nem ötezer, hanem hétezer évnél is idősebb.

Néhány adat, hogy történelmi időkbe el tudjuk helyezni a várost.  Ménész Kr. e. 3000 körül egyesítette Alsó- és Felső-Egyiptomot, az Óbirodalom kora i. e. 2700 és 2200 közé tehető. Ebben az időszakban az ország a fáraók korlátlan uralma alá került. A három legnagyobb piramist Kr. e. 2500 évvel építették. Még 2500 évvel korábban, Kr. e. 5000-ben a település virágkorát élte. Alapítása pedig az újkőkor homályába vész.

Az újkőkori felfedezések szinte ismeretlenek ebben a térségben, ezért igen nagy jelentőségűek a leletek. Az egyetlen eddig ismert újkőkori feltárt település Szaísz városa volt.

A 2015 óta folyó feltárásokon gyűjtött leletek páratlan lehetőséget adnak arra, hogy az első dinasztia előtt több mint ezer évvel Alsó-Egyiptomban élt prehistorikus társadalmakról alaposabb tudásra tegyenek szert a régészek.

A lelőhelyen talált edények, kézműves termékek kormeghatározása alapján a kutatók úgy vélik, hogy a Nílus deltájának lápos területein a Kr.e. 5. évezred végén telepedtek le közösségek.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...