Egy elveszett kontinens darabjai

Kanadai kutatók a Baffin-szigetről származó fúróminták elemzése közben egy ősi kontinens egy elveszett darabjára bukkantak. A gyémántbányászati minták rostálása során bukkantak az észak-atlanti ősmasszívumból származó maradványra. Az ősmasszívumok, szaknyelven kratonok a Föld kérgének megszilárdult darabjai, a földkéreg ősi, szilárd és megkristályosodott részei.

A gyémántbányászok a kimberlit nevű kőzetet keresik, amely több millió éven keresztül formálódik igen nagy, mintegy 150-400 kilométeres mélységben. A kimberlitet vulkanikus és geológiai folyamatok hozzák a felszínre, ezek a kőzetek rejtik a gyémántokat. Ezek a kőzetminták rengeteg információt hordoznak bolygónk felszín alatti körülményeiről.

A kutatók a De Beers gyémántcég megbízásából kutattak a sziget déli részén.  A minták vizsgálatakor hamar egyértelművé vált, hogy ezek a kőzetek különlegesek. A minta megegyezett a Skóciától Labrador területéig húzódó kontinentális földkéreg ősi területének, az észak-atlanti kratonnak más részeivel. Ennkek a kőzetnek ásványi összetétele annyira egyedi, hogy nem lehetett összetéveszteni. Ez azért is különleges, mert a Kanada északi részén, – a Québec és Ontario északi részén és Nunavutban lévő – kraton teljesen más összetételű.

J. G. Ballard – Helló, Amerika!

A kratonok a kontinentális kéreg többmilliárd éves, stabil töredékei – olyan kontinentális magok, amelyek más kontinentális kőzeteket gyűjtenek és kötnek maguk köré. Néhány ilyen stabil mag még ma is jelen van kontinentális lemezek, például az észak-amerikai lemez középpontjában, más ősi kontinensek azonban apró töredékekre hullottak és újrarendeződtek a lemezmozgások hosszú történelme során.

Az észak-atlanti kraton kontinentális lemeze 150 millió évvel ezelőtt tört darabokra, jelenleg Skócia északi területeitől Grönland déli vidékén át délnyugati irányban folytatódva Labradorig tart. Az újonnan azonosított töredék lefedi a Chidliak-projekt területét, 10 százalékkal járul hozzá az észak-atlanti kraton kiterjedéséhez. Ez az első alkalom, hogy geológusoknak ilyen mélységben sikerült összeilleszteniük egy kirakósdarabot.

Facebook hozzászólások

You may also like...