Radioaktív volt a meteorit

Kubában Vinales környékén ragyogó napsütésben fénycsíkot láttak az égen, majd hatalmas detonáció után fekete por és kődarabok hullottak az égből. Szerencsére semmilyen anyagi kár vagy személyi sérülés nem történt.

Rögtön beindultak a találgatások, hogy repülőgép-szerencsétlenség történt. De a kubai Geofizikai és Csillagászati Intézet szakértői természetes, fizikai jelenségről beszéltek, egy meteor lépett be a Föld légkörébe.

A maradványok után megkezdték a Pinar del Río tartomány átfésülését. A tudósok eddig több mint 100 darabot találtak. Más töredékeket a környék lakói gyűjtöttek és tették el emlékbe. Meglepetésükre enyhe radioaktív sugárzást mértek a Kubában február elején becsapódott meteorit megtalált darabjain.

A kutatók figyelmeztették a lakosságot, hogy az égitest darabkáiból ezért semmi esetre sem szabad ékszereket készíteni, melyeket hosszabb időn át a testhez közel hord viselőjük.

A vizsgálatok alapján a kutatók azt valószínűsítik, hogy a meteorit a Vesta nevű aszteroida  egy darabja lehet. A NASA becslései szerint a meteoritnak a Föld légkörébe való belépésekor akkora energia szabadult fel, mint 1400 tonna TNT felrobbanásakor.

A Vesta 372 millió kilométerre található a Földtől és a Naprendszer harmadik legnagyobb aszteroidája, és  a második legnehezebb objektum a kisbolygóövben, 530 km-es átlagos átmérővel. Az egész kisbolygóöv tömegének 9%-át foglalja magába. Becsapódások miatt tömegének körülbelül 1%-át veszítette el az utóbbi egymilliárd évben. Ezen becsapódásokból keletkezett HED meteoritok több alkalommal is csapódtak már a Földbe, így gazdag információforrásként szolgálva a kisbolygóról.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...