Földi meteorit a Holdon?

Több olyan meteoritot találtak már a Földön kutatók, amely az összetétele alapján valószínűleg egy Holdon történt aszteroida-becsapódás révén a Földre. Sőt,  három különböző típusú meteorit – a Shergotty, a Nakhla és a Chassigni, vagyis az  SNC-meteoritok –  a kémiai összetételük alapján feltehetően a Marsról származnak. De ellenkezőjét eddig még nem ismertük.

Big Berta, az egyik holdkőzet, amit az Apollo-14 legénysége hozott a Földre.

Egy ausztrál kutatócsoport szerint, amelyik a Holdról származó kőzetminták vizsgálatával foglalkozik, az egyik kőzetmintáról összetétele alapján erősen feltételezhető, hogy valójában a Földön alakult ki. Véleményük szerint a kőzet akkor került a Holdra, amikor egy aszteroida becsapódott a bolygónkba, több milliárd évvel ezelőtt.

    A Curtin Egyetem csapata Apollo 14 holdmisszió által gyűjtött és az amerikai űrkutatási hivatal által kölcsönadott kőzetmintákat tanulmányozták. Felfedezték, hogy az egyik 1971-ből származó 1,8 grammos minta kőzettani hasonlóságot mutat a Földön gyakori, a Holdon azonban meglehetősen ritka gránittal. A minta kvarcot is tartalmaz, amely még ritkább a Holdon. Ráadásul ebben a mintában a cirkon kémiája nagyon különbözik a holdkőzet-mintákban valaha elemzett cirkonszemcsékétől és jelentős hasonlóságot mutat a Földön talált cirkonokéhoz.

Alan Shepard, az Apollo-14 legénységének tagja

Kimutatták, hogy a minták alacsony hőmérsékleten formálódtak, valószínűleg víz jelenlétében és oxidálódott körülmények között. Ez még jobban valószínűsíti, hogy inkább alakult ki a Földön, mint a Hold felszínén.

A kutatók elmélete szerint az ősi kőzetdarab egy nagyjából akkora aszteroida becsapódása során lökődhetett ki a Földről, amekkora kiirthatta a dinoszauruszokat.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...