Furcsa építőanyag a Holdra

Európai kutatók szerint a leendő űrhajósok vizelete is építőanyag lehet a jövő holdbázisán.

Minden nagyobb űrügynökség teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megvessük a lábunka a Holdon. Az amerikai űrkutatási hivatal, az Európai Űrügynökség és kínai űrügynökség is már az épülő holdbázisokat tervezi, amelyek a következő évtizedekben épülhetnek majd fel.

A legkomolyabb kihívás a bázis felépítése. Az űrhajósok leendő otthonának ellen kell majd állnia a magas sugárzásnak, a szélsőséges hőmérsékleteknek és a meteoritok bombázásának. De a bázis építésének legnagyobb problémája a logisztika. Egy kilogrammnyi tömeg Holdra szállítás körülbelül hétmillió forintba kerül.

Érthető, ha az űrkutatási szakemberek minden egyes grammot szeretnének megspórolni.  Érdemes odaszállítani az építőanyagot? Vagy meg lehetne oldani az ott található anyagokból? Az űrügynökségek igyekeznek hasznosítani a Hold felszínének nyersanyagait vagy éppen azokat, melyeket maguk az asztronauták szolgáltathatnak, például vizelet formájában.

Egy nemzetközi – norvég, spanyol, holland és olasz – kutatókból álló csapat az ESA megbízásából a vizeletet vizsgálja. Használható-e a vizeletben lévő karbamid lágyítóként. Ez az adalékanyag a betonhoz adva lágyítja az eredeti keveréket, így megkeményedése előtt formálhatóvá teszi azt.

A holdi geopolimer beton előállításához ugyanis adott az ott megtalálható regolit, a Hold törmelékes kőzete és a néhány területen megtalálható jégből származó víz. A vizsgálatok során kiderült, hogy az olyan melléktermékek, mint a holdbázis építésével foglalkozók vizelete, szintén használhatók. Ennek a testnedvnek a két fő összetevője a víz és a karbamid, amely molekula lehetővé teszi a hidrogénkötések megszakadását és ezáltal csökkenti sok vizes keverék viszkozitását.

2001. Űrodisszeia

Ezzel a furcsa betonnal végeztek vizsgálatokat, egy 3D nyomtató segítségével lehetne különböző építményeket előállítani. A norvégiai Ostfold Egyetemen végzett vizsgálat szerint a karbamidot tartalmazó minták nagy súlyokat is elbírtak, formájukat stabilan megőrizték. Felmelegítve 80 Celsius-fokra, tesztelték ellenállásukat is, amely tovább nőt, amikor a Holdra jellemző nyolc fagyás-olvadás ciklus hatásának vetették alá.

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...