Atomrobbanás a virtuális valóságban

1952-ben egy paradicsomi csendes-óceáni Atollon felrobbant a világ első hidrogénbombája. 1952. november 1-jén a Marshall atollon az amerikai hadsereg kísérleti  eszköze robbant fel. Ez még nem valódi bomba volt, hanem egy 82 tonnás szerkezet, amely hatalmas súlya miatt nem volt fegyvernek alkalmas. Hagyományos atombomba felrobbanása cseppfolyós deutérium fúzióját indította be. A robbanás 10,4 megatonnás volt.

A robbanásnak a helyszínen csak az amerikai hadsereg, a tudósok és a személyzet volt a tanúja. Azonban most bárki „szemtanúvá” válhat. A Yle finn műsorszóró társaság virtuális valóság filmmé konvertálta az eredeti dokumentumfilm felvételeket. A film elkészítéséhez a legmodernebb technikákat vették igénybe, hogy a látvány minél realisztikusabb legyen. Az Ivy Mike 1952-es robbanását digitálisan újra létrehozta és úgy modellezte, hogy illeszkedjen a tényleges környezethez.

Az utolsó háború

A virtuális valóság segítségével 360 fokban körbenézhetünk a robbanás idején, majd a lebetonozott nukleáris temetőn, végül a visszaköltözött bennszülöttek falujában.

A film megtekintéséhez VR szemüveg szükséges, de megtekinthető a 2D-ben is. Számítógépen az egér mozgatásával nézhetünk körbe, de mobil telefonra letöltve a telefont forgatva lehet teljesebb az élmény.

Facebook hozzászólások

You may also like...