Kínában munkába álltak az önvezető futárkocsik

Nankingban a múlt hétvégén kezdték el a működést azok a kis önvezető futárkocsik, amelyek az interneten vásárolt árucikkeket szállítják ki a vásárlóknak.  Az ország keleti részén található Csiangszu tartomány székhelyén Suning kínai e-kereskedelemmel foglalkozó óriásvállalat egyik helyi leányvállalata indította be a szolgáltatást.

A csaknem fél méter magas, önvezető 5G technológiát alkalmazó fehér kisautók az internetes rendelések gördülékenyebb kézbesítése érdekében lettek beállítva.

A leendő vásárló online, a mobiltelefonján megrendeli a terméket, majd kifizeti. A cég alkalmazottai a megvásárolt árut beteszik a futárkocsiba és lezárják. Készítenek egy egyszer használatos kódot, amely   a jármű elektromos zárját nyitja. A bepakolt jármű útnak indul, a megadott címre érve a kisautó üzenetben értesíti a vásárlót, és a cég elküldi a kódot a vásárlónak, aki így hozzájut  a termékhez.

Az önvezető kézbesítő jármű egy 2018 áprilisa óta működő, hasonló futárkocsi továbbfejlesztett változata. A második generációs futárkocsi teljesítménye nagymértékben javult: képes magától értelmezni a közlekedési lámpák jelzéseit, érzékelni és elkerülni a 100 méteren belül lévő akadályokat. Az átlagsebességét is növelni tudták, ami így óránkénti 8 és 15 kilométer között alakul.

Az önvezető kisautók helyzetét egy vezérlőközpontban figyelik folyamatosan, ha pedig egy jármű valamilyen problémába ütközik vagy túl hosszú időre leáll, figyelmeztetést küld a központ technikusainak, akik szükség esetén kézi vezérlésre átállítva át tudják venni az irányítást az autók felett. Az 5G adta nagyobb sávszélességnek és alacsony késleltetésnek köszönhetően a járműveket kézi vezérléssel félre lehet állítani az útról, majd a probléma megoldása után újra vissza lehet őket kapcsolni automata működésre.

A jövőben a vezérlőközpontból több száz önvezető autót tudnak majd irányítani és összetettebb helyzetekben is alkalmazhatják őket.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...