4K közvetítés a világűrből

Nagyon látványosak és épp ezért rendkívül népszerűek az űrből készült, a földet bemutató videók. A NASA egyik legnépszerűbb szolgáltatása lett, hogy a Nemzetközi Űrállomás külső felületén elhelyeztek egy HD kamerát, amelynek felvételei rendszeresen megjelennek az Amerikai Űrügynökség Youtube oldalán.

Erre a sikerre érzett már rá néhány évvel ezelőtt a Brit Sen vállalat. Olyan műholdat állított pályára, amelynek fedélzetéről videó szolgáltatást tudnak nyújtani. Az űrbe juttatott platform hat videókamerát és a Sen Video egységet foglalja magában, amely a videokamerák működtetéséhez és a videó adatok feldolgozásához szükséges számítógépes rendszert tartalmazza.

A platform a teszt során sikeresen bebizonyította, hogy képes egyidejűleg hat különböző, 4K-os videófolyamot rögzíteni. A Sen videokamerái valós időben képesek a 4K-s videót közvetíteni, két kamerája robotvezérléssel távolról is irányítható.

A műholdat az Orosz „S.P. KOROLEV ROCKET AND SPACE CORPORATION «ENERGIA»” cég segítségével állították pályára. A vállalt azt tervezi, hogy a jövőbeni űrhajókon és műholdjaikon a Sen videó streaming platformját fogják használni.

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...